Борисов не иска проверка на скандалния запис – нямало лоша реклама

Борисов не иска проверка на скандалния запис – нямало лоша реклама

Премиерът Бойко Борисов няма да иска проверка на изтеклия запис, на който се чува глас, поразително приличащ на неговия, в телефонен разговор с неизвестен събеседник. Записът е изключително скандален и компрометиращ, но Борисов твърди, че не се интересува нито кой го е правил, нито защо го е пуснал в публичното пространство.

Тъкмо обратното, той насърчи неизвестните да продължават в същия дух, защото така го правели по-силен: "Колкото пъти го направят, толкова пъти ги бия".

Няма лоша реклама

В записания разговор се обсъждат събития от пролетта на 2019 г. Човекът, чийто глас прилича на този на премиера, изрича просташки вулгарни оценки по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева (ГЕРБ), разказва как тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и заместникът му Иван Гешев го уведомяват предварително на кого ще повдигнат обвинения, хвали се как успял да преметне европейски лидери, как наредил на уж независим регулатор да "размаже" "Еврохолд", как ще омете бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев заради аферата с къщата за гости и пр.

"Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене" , казва гласът от записа.

По същото време Комисията за финансов надзор (КФН) започна пълна проверка на "Еврохолд". Сделката така и не се случи

Няколко часа след пускането на записа в петък, Борисов "отговори" с видео във фейсбук с монтаж на песента на "Ъпсурт" "3 в 1" и написа "Забавлявам се". Странно е, че на един от кадрите в клипа се вижда депутатът от ДПС Делян Пеевски изобразен като прасе водено на каишка.

Сега премиерът отказа да коментира записа по същество с обяснението, че не го интересува.

"Ако се вкарам само да мисля за това, значи, че му обръщам внимание. Да правят каквото знаят. Ма колкото искат да правят. Повече да правят. Няма лоша реклама. Така че колкото искат да пишат, да говорят, да обясняват", заяви в понеделник той.

Автентичен ли е?

Досега Бойко Борисов не е отговорил еднозначно дали записът е автентичен. Вместо това прави намеци, че е манипулиран. Първо беше монтираното видео по песента на "Ъпсурт", след това премиерът се пошегува, че актьорът Ненчо Балабанов го имитирал най-добре. А в понеделник обясни, че са му показвали технологии, които могат да правят какво ли не с човешкия глас.

"На Давоския форум ни демонстирираха как, примерно, взимат на кмета интервюта – първо, второ, трето, специална програма. И с неговия глас, с неговите думи, задават ти... Видяхте преди и на Обама как му бяха направили", заяви Борисов.

Записът ще бъде пратен за изследване на западни експерти, написа във фейсбук главният редактор на "Биволъ" Атанас Чобанов. Той обясни, че ще бъде даден въпросният файл, официален запис с Борисов и такъв с актьора Ненчо Балабанов, който го имитира.

"Въпросите, на които да отговорят ще са: - един и същ човек ли говори в трите записа?; - същото при сравняване на двойки записи; - естествени или машинно синтезирани са гласовете?; - има ли следи от изрязване или вмъкване на звук", написа Чобанов.

Междувременно в социалните мрежи се появиха предположения, че премиерът е бил записан по време на престоя си в ловна резиденция, свързана с бившия шеф на "Лукойл" Валентин Златев, който вече е мишена на атаки и закани за разследване от страна на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Да дойде и да си плати парите

Борисов коментира и обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който от Дубай обяви, че ще прави нова политическа партия "Българско лято", за да свали от власт "хунтата".

"Да се върне да си плати парите. 700 млн. лв. ги няма в държавната хазна. Да ги върне, никой не го е закачал", заяви премиерът.

Той допълни, че сигналът за заплахи и за поръчкови убийства срещу Божков дошъл от неговите съдружници Цветомир и Боян Найденови.

"Е, как да не го разработим?! Толкоз!", каза Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България