Борисов не казва как разкрил имотната измама на Драшков-брат

Борисов не казва как разкрил имотната измама на Драшков-брат

Кметът на София Бойко Борисов, който алармира прокуратурата за имотните далавери с фалшифицирания му подпис, където се оказа замесен и братът на уволнения зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков – Петър, не пожела в неделя да разкрие системата си за улавяне на няколкото нередности с негов подправен параф, нито да каже какви общински терени са станали жертва на групата около задържания късно в четвъртък Петър Драшков. В понеделник съдът трябва да се произнесе по мярката му за неотклонение, като Софийската районна прокуратура ще иска постоянно задържане под стража.

Мотивът на столичният кмет да се въздържа от конкретни коментари по схемата на далаверата бе именно, че “тече съдебно дело вече и всяко изказване от моя страна може да се приеме като вмешателство, може да се използва от адвокатите, че сме шиканирали процеса“. Борисов каза в интервю пред БНР още, че “и в момента с колегите и от полицията, и от прокуратурата работим по подобна схема“.

Кметът се въздържа и от отговор на въпроса как е разбрал за схемата с фалшифицирания му подпис и как е получил документите за случая с Драшков, които предостави на прокуратурата. Вместо това Борисов обясни, че си е “създал система, която да ми чекира и евентуално след фалшификация подобно нещо. Той отново посочи, че полага по 2-3 хиляди мастилени подписа дневно, което било “голяма глупост, но такъв е законът“. Борисов дори съзря умисъл в това, че регламентът е абсолютно всичката документация на Столична община, на районните кметства, да минава през него за подпис. “Това е направено с цел умисъл, защото винаги от тези хиляда или две хиляди подписа на ден може да сгрешиш“, обясни кметът.

Той даде за пример как преди 15 дни от администрацията положили много усилия да го убедят, че в подписана от него преписка случайно машинописката допуснала техническа грешка и вместо 60 процента общинска собственост написала 40 процента, колкото трябвало да бъде частната.

Във времето на електрониката и възможностите на компютърните конфигурации, всеки средно грамотен специалист може да вземе оригинална преписка на общината, да проследи пътя ѝ, да си сканира и да си направи необходимите документи, посочи Борисов. След това не било проблем да се направят фалшиви печати и подписи, но стоял въпросът с нотариусите, които ги заверяват, и съдиите, които ги узаконяват, както в случая с Драшков.

Кметът обаче на три пъти изтъкна, че когато няма политически чадър и има воля от двете страни да се докаже истината, прокуратурата и съдебната система работят перфектно. Също така той посочи, че не трябва да се замесва името директно на бившия зам-шеф на ДАНС Иван Драшков, тъй като отговорността на братята и другите роднини била лична.

“Ако г-н Иван Драшков се беше обадил или се беше опитал по какъвто един начин да препятства това дело и аз се бях поддал или съответно не го бяхме направили така с главния прокурор, тогава можеше да има политически чадър. В случая той не го е правил“, каза Бойко Борисов.

Той съобщи още, че когато завърши проверката в "Софийски имоти", там ще са поне 150-200 имотни престъпления по подобна схема като тази с Драшков и то за над милиард лева.

Борисов отново нападна лидерите на партиите в тройната коалиция.

“Станишев, Доган и царят, парализират съдебната система. Всички важни постове сред съдиите, прокурорите и следователите са назначения след договорка на тези трима човека и президента Първанов, разбира се“, заяви столичният кмет и лидер на ГЕРБ. “Как е независима съдебната система? Тя е изцяло партийна, трипартийна съдебна система. Само на книга, само пред Брюксел е независима. Да, има десетки и стотици съдии и прокурори, които имат и морал, и чест и се опитват да вършат работа. Но когато трябва да влезе обвинение срещу министър или висше лице... ами спомняте си случая в "Булгартабак", когато просто се говореше за висш магистрат, за заместник-министри, които се рекетират със 150 хиляди лева на месец, а всичко се покри“, добави той.

Още по темата
Още от България

Какви последствия трябва да понесе Цветан Цветанов заради скандала с апартаментите?