Борисов не очаквал нищо добро от комисията, разследваща намесата на Турция и Русия у нас

Работата ѝ щяла единствено да влоши отношенията на страната ни с двете държави

Борисов не очаквал нищо добро от комисията, разследваща намесата на Турция и Русия у нас

Премиерът Бойко Борисов не очаква да излезе нищо добро от парламентарната комисия, проверяваща за намеса на Турция и Русия във вътрешната политика на България. Това обяснява той, цитиран от агенция „Фокус“ в събота.

Министър-председателят препоръча на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов депутатите да помислят много добре по това, защото, по думите му, работата ѝ единствено ще влоши отношенията на България и с Турция, и с Русия.  Неслучайно реакциите и от двете страни са са много остри , коментира Борисов на среща с младежката структура на ГЕРБ, която се провежда в Сандански. 

Борисов напомни, че Руската федерация "направи голям завой по темата с туризма", а Турция не реагира така остро на оградата на границата, както би могло да се очаква.

"С една дума, точно успях да балансирам отношенията и да вървим към подобрение с двете страни и тази комисия", коментира премиерът. Той заяви, че се надява комисията да прояви цялата си дипломация и дипломатически опит, да намери решение по казуса с Русия и Турция. 

Председателят на парламентарната група Цветан Цветанов отговори, че ще положат усилия да се справят с въпроса по най-добрия и благоприятен начин за България, информира "Фокус". 

В петък българското външно министерство отхвърли като "неуместен и лош тон" обвиненията на Москва в "цинизъм и "неомакартизъм" заради създаването на парламентарната комисия .

"МВнР смята, че такива публични изяви дори биха могли да се разглеждат като потвърждение на съмненията, въз основа на които е предложено сформирането на цитираната временна комисия в Народното събрание", посочва в изявление говорителят на министерството Бетина Жотева.

Преди това Москва за пореден път коментира в нарушение на дипломатическите правила вътрешни решения на България. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, заяви, че създадената комисия е "нелепа" и " проявява на неблагодарност от страна на България към Русия".

"Историята наистина знае примери за своеобразни вмешателства на Русия в България, когато руският войник е бил на територията ѝ с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи братята си от злото, преди това пък да освободи славяните от петвековното иго от същата тази Турция. Русия прекрасно помни тази история. За нас остава недоумението какъв е смисълът за пореден път да се търси прословутата ръка на Москва в държава, чиито поколения са много задължени на своите братя за върнатия и възстановен суверенитет."

По думите на Захарова, цитирана от БНР, възниква опасението, че българското общество, подхранвано от такива хора в парламента, може да започне политика на неомакартизъм.

Временната парламентарна комисия, която ще проучва всички "факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България", бе създадена миналия петък по предложение на ДПС. Решението бе подкрепено от 126 депутати от ДПС, ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок и БДЦ. 19 гласуваха "против", а 13 се въздържаха. Комисията ще работи два месеца под ръководството на Валентин Радев от ГЕРБ. Реформаторският блок засега не е предложил свои членове, тъй като нито едно от предложенията му по отношение на проучването, което ще извършва комисията, не бяха приети.

Засега няма официална реакция на Анкара спрямо това решение на НС, но отношенията между България и Турция вече са достатъчно напрегнати покрай вътрешния конфликт в ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?