Борисов не получи единна позиция на парламента за "Южен поток"

АБВ плаши с преразглеждане на подкрепата си за кабинета

Бойко Борисов на трибуната на Народното събрание, снимка БГНЕС

Парламентът не успя да изработи единна позиция за реализацията на проекта "Южен поток", с която да изпрати премиера Бойко Борисов в Брюксел. По-рано в сряда Борисов поиска от Народното събрание да му даде задачи, които той да отстоява пред ЕС и Русия във връзка с ”Южен поток”. Борисов в четвъртък ще е в Брюксел, където ще има поредица от срещи, включително с Жан-Клод Юнкер, а още след изявлението на руския президент Владимир Путин за прекратяването на газовия проект вицепремиерът Томислав Дончев каза, че правителството ще поиска от всички политически сили в парламента да се обединят около обща позиция по въпроса.

Депутатите от различните групи бяха разделени в позициите си, като от ГЕРБ, Реформаторския блок и ДПС настояха премиерът да отстоява спазването на европейските изисквания при изграждането на проекта. БСП, "Атака" и АБВ го призоваха да защити националния интерес и да води разговори за изграждането на "Южен поток", а от Патриотичният фронт обявиха, че са против проект, който е от полза само на Русия. Формацията на Николай Бареков Български демократичен център не взе отношение. Разликата в позициите на коалиционните партньори доведе до остра реакция от страна на АБВ, които намекнаха, че могат да преразгледат подкрепата си за кабинета, но все пак обявиха, че ще изчакат резултатите от срещите на Борисов в Брюксел.

Народното събрание отхвърли декларацията на БСП-Лява България за "Южен поток” и се отказа от приемането на единна позиция, продължавайки заседанието с приетата по-рано дневна програма.

Борисов: Ако проектът е толкова изгоден, дайте да го спасим

Пред депутатите Борисов заяви, че утре му предстоят обяд с председателя на Европейската Жан-Клод Юнкер, както и среща с председателя на Европарламента Мартин Шулц. "Затова искам българският парламент да излезе с декларация, която да представя на партньорите ни", каза премиерът.

Борисов заяви, че никой не му е давал договорите за "Южен поток" и не е запознат с тях. Премиерът каза, че не разполага  и с разчети колко ще струва на България участието в проекта, каква ще е печалбата и кога ще започне тя да се получава. "Южен поток" мина през етапи, в които, включително и сегашното правителство, не можем да се доберем до договорите. На нас все още не ни се дават. И аз бих помолил парламента да ни възложи, ако трябва силово да ги вземем, за да мога да ви информирам какво пише в тези договори. Никой от вас – преждеуправляващите – и от нас не е прочел цифра колко България ще спечели от "Южен поток" и откога", коментира Борисов.

Борисов напомни за изявлението на руския президент Владимир Путин, че България е щяла да печели по 600 млн. долара годишно (400 млн. евро) от тръбата. Той обясни, че при това положение ”Южен поток” би бил изгоден за страната ни и тя би могла да инвестира 1.5 милиарда евро в проекта.

"Ако е такава печалбата, той става много изгоден, да се съсредоточим и да се опитаме да го спасим, щом е толкова изгоден", каза Борисов пред народните представители. 

Той отговори рязко и на изявлението на Путин за българския суверенитет. "Не приемам от Турция да ми се говори за суверенитета на България", каза премиерът.

Борисов каза, че ще настоява Брюксел да каже дали Гърция би пуснала руски газ на своя територия през Турция, какъвто е новият план на Путин за газопровода.

"Не приемам това за диверсификация и ще питам в Европейската комисия как гърците биха пуснали  същия този газ", подчерта Борисов. Министър-председателят напомни, че с пускането на "Южен поток" България ще загуби количествата, които сега се доставят през Украйна, както 100 млн. евро годишно от транзита за Турция. 

На няколко пъти в изказването си премиерът изтъкна, че решението за спиране на строителството е взето от кабинета "Орешарски", излъчен от БСП и ДПС с подкрепата на "Атака".

АБВ с намеци, че ще преразгледат подкрепата си за кабинета

От АБВ не скриха възмущението си от случилото се в залата и загатнаха, че могат да преосмислят подкрепата си за кабинета. "Няма да играем ролята на брошка върху сакото на това управление. Ще имаме собствен облик и ще защитаваме националните интереси на обществото", коментира Цочев. "Ние от АБВ дълбоко се възмущаваме от некоректното поведение на партньорите”, допълни той.

"Ние сме заявили категорично позицията си по енергийните въпроси, разписали сме и в споразумението за партньорство и се надявам, че партньорите ще се съобразят с тях, защото сме в състояние да преразгледаме отношенията си по такива важни въпроси", коментира колежката му Росица Янакиева.

От АБВ обявиха, че с днешното си гласуване срещу разглеждането и приемането на обща позиция за "Южен поток" от ГЕРБ на практика са нарушили точка 11 от подписаното между тях споразумение за партньорство, която се отнася до изграждането на "Южен поток".

Все пак Янакиева заяви, че от АБВ ще изчакат срещите на Борисов в Брюксел и резултата от тях, след което ще отговорят по-категорично какво се случва с подкрепата им за кабинета.

БСП: Поколенията няма да простят на днешните управляващи

По време на дебатите лидерът на БСП Михаил Миков заяви от парламентарната трибуна, че е имало натиск върху бившия премиер Пламен Орешарски за спиране на проекта "Южен поток", който натиск е налаган от Жозе Мануел Барозу. Миков каза още, че поколенията няма да простят на днешните управляващи, че страната ни ще внася руски газ от Турция и Гърция.

"Днес окончателно маските паднаха – Бойко Борисов и ГЕРБ доказаха, че по никакъв начин не са променили своя стил на поведение. Въпреки няколко заявления, че Бойко Борисов би се въоръжил с обща декларация, практически беше изигран срамен спектакъл пред гражданите", коментира зам.-председателят на ПГ на БСП-Лява България Атанас Мерджанов.

"Бесен съм. Корабите са тук, тръбите са тук, но отново Турция си изигра перфектно картите”, бе коментарът на бившия енергиен министър Драгомир Стойнев. "Нека ние тук в България се караме на русофоби и русофили. Загубихме цяло едно поколение заварчици и кофражисти. Нищо не градим в тази държава. Ще си живеем със сменяне на плочките, на водопроводите, енергийна ефективност. Въобще чака ни едно страхотно бъдеще, икономически растеж", коментира Стойнев.

По-рано пред бТВ бившият енергиен министър Драгомир Стойнев (БСП) обвини служебното правителство за спирането на ”Южен поток”.

"Причината за закриване на проекта "Южен поток" е в служебното правителство. Министър Щонов (служебният министър на енергетиката Васил Щонов-бел.ред.) е изпратил писмо и за три месеца нещо е станало. По наше време нито веднъж Русия не е заявявала, че ще ни заобиколи", каза Стойнев.

Той поиска отговори от президента Росен Плевнелиев. Според Стойнев България губи много от закриването на проекта. "Нека поне веднъж се убедим, че нещо е важно за България и да се обединим. Трябва да ни е ясно, че сега Турция става стратегическа сила за Европа, тя ще държи крана", поясни депутатът. Той обаче не каза колко точно губи България.

Опит за изчисление на т.нар. ”загуби” направи Румен Овчаров. Според него загубите на България от спирането на проекта "Южен поток" ще възлизат на 600 млн. долара годишно.

"600 милиона долара годишно са пропуснатите ползи от транзитни такси или 900 милиона лева, само с тези пари можем всяка година да повишаваме пенсиите на българските пенсионери с 10%. Докато работи „Южен поток”, тоест в следващите 50 години, това може да се случва”, коментира той. Овчаров не отбеляза, че всички транзитни такси в първите 20 години от съществуването на газопровода трябваше да отиват за погасяване на кредита за неговото построяване. Овчаров смята, че "Южен поток" е приключил за България.

Радан Кънев: Видяхте ключово гласуване

"По темата "Южен поток” не мисля, че българският парламент може и трябва да стигне до консенсус. Многократно сме виждали БСП да обслужва чужди интереси по тази тема и ми е трудно да си представя, че ще имаме обща декларация", коментира съпредседателят на ПГ на Реформаторски блок Радан Кънев.

"Добрият изход е мнозинството да бъде запазено в сегашния си вид. Видяхте едно ключово гласуване, което ГЕРБ, РБ, ПФ с много малко мнозинство отхвърлиха една меко казано унизителна декларация", заяви той.

Кънев посочи, че програмната декларация на правителството е ясна – "Южен поток” само по европейските правила. Според него няма причина за промяна в сегашната политическа ситуация.

"Не мога да разбера защо трябва да бъдем неприятно изненадани от политически различия, които винаги ще съществуват между десницата и АБВ по отношение на "Южен поток”, допълни той.

От Реформаторския блок смятат, че Русия се е отказала от проекта "Южен поток" по чисто икономически причини. Радан Кънев добави, че България трябва да излезе официално от проектната компания.

"България трябва да предприеме незабавни стъпки за създаването и укрепването на Европейския енергиен съюз. В тази ситуация България трябва да се оттегли от проектната компания за „Южен поток“ и да освободи ангажираните затова заеми и собствени средства, да ангажира незабавно този ресурс в спешно изграждане на интерконекторните газови връзки", посочи той.

България не знае какво губи

Не може да се прогнозира какви биха били загубите за България от транзитни такси по "Южен поток", тъй като нищо не е било договорено, коментира в сряда министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

"За да се каже колко губим, първо трябва да знаем какво печелим", каза Петкова. Тя напомни, че няма договорен размер на транзитните такси, както и размерът на дивидента, който българската страна би трябвало да получи.  Министърът изказа изненадата си от изявлението на руския президент Владимир Путин, че България ще загуби 400 млн. евро заради спирането на тръбата.

Според Теменужка Петкова ще бъде трудно България да се изправи и да опонира сама на руската страна, защото проектът "Южен поток" е европейски.

"Ние изключително много ще разчитаме на подкрепата и сътрудничеството на европейските ни партньори при преговорите с руската страна, така че в максимална степен да бъдат защитени интересите на България", каза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?