Борисов: Не пушете контрабандни цигари, защото са опасни

Премиерът Бойко Борисов обясни в петък, че проблемът с контрабандата е "елементарен" и се дължи на това, че "митниците работят много добре в момента на външни граници" с ЕС, но вносът става през Румъния.

“Аз съм убеден, че контрабандните цигари идват от Китай или от Молдова. Минават през Румъния, през Констанца, и влизат, както от София се отива до Пловдив, така се влиза в България, защото на тази граница ние нямаме митница, имаме обща граница като държава от ЕС. И сега, завчера водих едно съвещание с полицейски директори, като си дойде днес и Цветанов ще направим ново съвещание – как всяка кутия цигари вече, когато е минала границата ни с Румъния, да бъде проследявана и залавяна съответно, ако щете и в чантите на хората“, разясни Борисов пред БНТ.

“А и вижте, образно казано, една кутия цигари в съседните държави, които изброих, е един лев, в България е четири лева. Това са три лева разлика на кутия“, каза още премиерът.

Той допълни, че много от дилърите, които са продавали наркотици, сега продават цигари. “Защото разликата, повтарям, е триста процента“, коментира той.

“Именно заради това считам, че само митниците не могат да се справят и в момента се подготвя цяла серия от операции и активно съответно на полицейските служби, на ДАНС и на всички останали по тази дейност“, обясни още премиерът.

По време на парламентарния контрол той каза още, че тютюнът на контрабандните цигари е много по-опасен за здравето на пушачите. Отговаряйки на питане, внесено от Корнелия Нинова (БСП) за увеличената контрабанда, Борисов обясни, че катранът в тях е с по-високо ниво.

В отговор на критиките на левицата, че правителството стимулира контрабандата, Борисов заяви още, че повишаването на акциза на цигарите е довело до намаляването на потреблението им и увеличаване на интереса към тютюна за пушене.

По думите му при 36% увеличение на акциза на цигарите се очаква около 14% намаление на потреблението. За първите четири месеца на годината е платен акциз за 52.7 тона тютюн за пушене, като за миналата година това количество е било 1.1 тона.

Данните, представени от Борисов, сочат още, че от началото на годината от акцизи са събрани 1.169 млн. лева, като на търговците са възстановени 260 млн. лева - с 60 на сто повече от същия период на 2009 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?