Борисов не разбира защо го наричат "слуга на Путин"

Според премиера Корнелия Нинова е "шеф" на президента Радев

Борисов в прегръдка с Путин, сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов не разбира защо е оприличаван на "слуга на Путин", след като президентът Румен Радев е бил пръв в Москва, а за него няма подобни изказвания.

"Аз не мога да разбера нашите приятели от дясно пишат, че аз съм слуга на Путин, а президентът Радев беше пръв. Там за него няма плакат", каза Борисов, цитиран от БНР.

Той коментира, че държавният глава е показал, че не е безпартиен.

"Беше безпартиен. Сега вече, стоейки заедно със своя шеф Корнелия Нинова, всичките му изказвания са срещу правителството, срещу нас всеки ден. Всеки ден ние слушаме упреци за правителството, нито дума за опозицията. Нито дума за това, което през годините са сторили. Нито дума - само срещу правителството. Това не е равноотдалечен", посочи той. 
 
Борисов отхвърли оценката на Радев, че корупцията у нас се разраства "като раково образувание", и определи коментарите на държавния глава като  "партийни изказвания":
 
Борисов се накарал на МВР заради Пелов
 
По повод бягството и последвалото снощи в Ботевград убийство на Владимир Пелов, премиерът съобщи, че тази сутрин "се е накарал много" на ръководството на МВР.

От вътрешното ведомство му отговорили, че били положили много усилия и старания за навременното залавяне на Пелов, но той 4-5 пъти се измъквал от заложените му засади.

Борисов добави, че ще изчака вътрешния министър да се върне и да се направят нужните анализи по случая.

"В никакъв случай не ми е приятно", добави премиерът.

Според него обаче проблемът е бил и в това, че има голям дефицит на полицаи.

"Много неща трябва да се променят, но мисля, че много добри неща се направиха", допълни Борисов. Той се надява, че от този случай ще бъдат изведени необходимите поуки, особено за хората, които работят в проследяването, задържането и издирването.

Борисов, голата поляна и инвестициите

В сряда Борисов откри ново предприятие в Индустриалната зона в Божурище. То е собственост на компанията "Мултивак България Продакшън" ЕООД, която е дъщерно дружество на световния лидер Miltivac, специализиран в производството на вакуум-опаковъчни решения, етикиращи машини, системи за контрол и инспекция, както и роботизирани опаковъчни линии.

"Обичам да гледам българското до немското знаме и на европейския съюз. Това ме прави истински щастлив. Vielen Dank", обърна се към гостите на откриването премиерът.
 
Той отбеляза, че гръбнакът на германската икономика са семейните фирми. И допълни, че точно този вид фирми имат много инвестиции в Севлиево, Габрово, Дулово, Божурище и на други места в България.
 
"Те са изключително гъвкави, изключително приспособими и всичко, което произвеждат, е за износ", добави премиерът.
 
Той коментира, че преди няколко години индустриалната зона в Божурище е била гола поляна, а сега всичко се е изградило наново като един нов град. Според него инвестициите в страната ни са с над 2 млрд. повече и те са в заводи, фабрики и производство, а не само в сферата на услугите. Премиерът не уточни в сравнение с кого, къде или кога инвестициите са повече с 2 милиарда.
 
Но пък обясни, че за инвеститорите е много важно, че в България има 10-процентен плосък данък, икономически растеж, стабилно евро спрямо лева, огромен фискален резерв и най-нисък дълг в Европейския съюз.
 
По думите му за още по-голяма сигурност България кандидатства за влизане в Еврозоната, за да се гарантират още повече инвестициите в страната ни. Кога по-точно формалното кандидатстване в еврозоната ще стане факт премиерът също не уточни.
 
Компанията "Мултивак България Продакшън" ЕООД, която е със сертификат за Инвеститор клас "А" от Министерството на икономиката, започна строежа на новия си завод от групата Милтивак през септември 2016 г. Новата производствена база се простира на обща площ от 20 000 квадратни метра и включва модерно производство, складова и логистична база, шоурум, офиси и социална сграда.
 
С откриването на новата производствената база в България общият обем на производството на компанията ще бъде повишен, като прогнозният ръст през 2018 г. е около 10 на сто.
Споделяне

Още по темата

Още от България