Борисов: Не съм чак такъв ястреб, за да коментирам Русия

Премиерът се опасява от орязване на еврофондове заради инвестициите за сигурност

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

“Не съм чак толкова голям ястреб и не влизам в такива теми. Балансът в света е толкова крехък, че трябва да си мерим думите. Дори на срещата на Г-20 всички бяха “прибрани” в изказванията си. Така, че няма да коментирам”. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод изявлението на президента Росен Плевнелиев, че Русия се готви да води "хибридна война" на Балканите, целяща да дестабилизира цяла Европа.

В интервю за британския вестник "Индипендънт" държавният глава поиска ЕС и НАТО да направят повече за спиране на надигащата се заплаха от руска агресия.

Премиерът Бойко Борисов посочи от своя страна, че след трагедията във Франция се опасява от намаляване на средствата по оперативните програми, заради инвестициите в повишените мерки за сигурност.

"Няма човек в света, който в момента да излезе и да каже: "Няма риск, в безопасност сме. Ще бъде решено с едно движение", каза Борисов.

"Мисля, че ще се катализират доста процеси за повече сигурност, повече инвестиции там, което, между другото, е доста притеснително за нашите програми, защото кохезията е изключително важна, оперативните програми са изключително важни, а пари в Европа няма, в Комисията няма и това много ме притеснява", добави премиерът.

По думите му заради сигурност могат да почнат да режат пари от оперативните програми.

" Надявам се да не го направят, казали сме си мнението, това още не е заявено, но ние предупреждаваме, че това не бива да си го мислят, защото трябват огромни средства, а кохезията е просто изключително важна за нас", посочи още той.

Той каза, че по отношение на сигурността всичко, което е трябвало да бъде направено, вече е факт.

Бойко Борисов участва в официална церемония по откриване на новата регионална система за отпадъци, която обслужва общините Аксаково, Варна и Белослав. Заедно с него бяха министрите на екологията Ивелина Василева, на транспорта Ивайло Московски и на спорта Красен Кралев. Присъства и лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев.

По призив на премиера по време на церемонията присъстващите почетоха паметта на загиналите при атентатите в Париж с едноминутно мълчание.

Споделяне

Още по темата

Още от България