Борисов: Не съм хвърлил бомба, казах истините

Борисов: Не съм хвърлил бомба, казах истините

"В кое съм хвърлил бомба,  че съм казал на посланиците и на всички българи истините? На всички им е изгодно точно обратното - единият да си продава реакторите, другият другото”. Така в събота в Благоевград премиерът Бойко Борисов коментира вчерашното си изказване за бъдещето на проектите "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене" по време на среща с посланиците от ЕС.

От думите му в петък стана ясно, че България се отказва от участие в проекта за изграждането на петролопровода "Бургас – Александруполис". Минути по-късно премиерът бе опроверган от енергийния министър Трайчо Трайков. Няколко часа след това правителствената информационна служба съобщи, че "България ще изчака официалната оценка за въздействието на петролопровода "Бургас - Александруполис" върху околната среда. Към момента страната ни не е предприемала официални действия за прекратяване на участието си в проекта".

Ние много ясно сме казали, че става въпрос за това да има международна екологична оценка, този проект попада в НАТУРА, убеден съм, че никой няма да си сложи подписа под такъв проект, разбира се, безспорен факт е, че нито една от трите страни нито го е заложила в бюджета си, нито се прави нещо по този проект, разви позицията си в събота премиерът Борисов.

"На въпрос на гръцкия посланик - аз съм отговорил по този начин, коя е бомбата и какъв натиск да имам от Путин. Искате ли да отидем в Бургас и да попитаме хората дали искат всеки ден да влиза танкер по време на туристическия сезон, за мен е важно какво мислят българските граждани", декларира премиерът. Той бе в Благоевград, за да връчи дипломите на отличниците на тазгодишния випуск на Колежа по туризъм.

Приоритет е "Набуко", по "Южен поток" много открити въпроси

За България първостепенен дългосрочен приоритет е газопроводът "Набуко”, а във връзка с проекта "Южен поток” стоят много открити въпроси. Това каза в събота заместник-министърът на външните работи Марин Райков по време на конференцията "България и Европа: Нашата енергийна сигурност", организирана от Информационното  бюро на Европейския парламент в София.

Той не уточни какви са откритите въпроси във връзка с "Южен  поток", но добави, че част от тях са от външнополитическо естество заради известните промени в Украйна и договорености постигнати между  Киев и Москва.

Според Райков проектът "Набуко" по своите бизнес характеристики е новаторски и може да служи за модел на многостранно публично-частно партньорство в трансграничния пренос на природен газ.  България ще работи с партньорите си и с европейските институции по "Набуко", така че до края на тази година да бъдат приключени всички тръжни, ресурсни, юридически  и инвестиционни процедури и етапи, необходими за преминаване към строителство, каза Райков.

България вижда решение на стратегическите задачи на диверсификация и интегриране на европейските пазари в по-нататъшното разработване и практическо осъществяване на Южния коридор и желае да играе активна роля в това направление, каза Райков, но добави, че концепцията е все още в зародиш.  България проявява интерес към перспективите на проекта "Южен поток" и възможните точки на допълване с "Набуко". По тази причина страната се обявява за нов преглед на "Южен поток" в сегашните му параметри от страна на европейските институции и заинтересованите европейски страни, заяви зам.-външният министър.

Задълбочаването на органичната връзка между българската енергийна политика и енергийната политика на Европа е отличителна характеристика в дейността на нашето правителство и действително определя българския дневен ред. В ход са процеси на преструктуриране и преосмисляне на българската енергетика и българската енергийна политика, които са вдъхновени от ясно изразен стремеж за енергийна независимост и ефективност, каза Райков.

Споделяне

Още по темата

Още от България