Недоволен от честите призовки за разпити

Борисов: "Не съм виждал толкова бърза прокуратура и в мечтите си"

Експремиерът отрича да е влиял върху делото срещу Мирослав Найденов

Борисов: "Не съм виждал толкова бърза прокуратура и в мечтите си"

"Прокуратурата доказа, че е достатъчно организирана, независима и бърза – аз толкова бърза прокуратура и в мечтите си не съм виждал. Надявам се да продължи със същата скорост да работи по сигналите на Цветанов, Яне Янев и Делян Добрев."

Така бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира започналата проверка на държавното обвинение за изнесения в медии запис на разговор между него, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и прокурор Николай Кокинов, провел се на 15 април в Банкя.

Борисов допълни, че е "ненормално" той, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и Найденов за една седмица да бъдат неколкократно разпитвани в прокуратурата, а делото срещу ексаграрния министър да се е точило три години и половина.

Експремиерът категорично отрече да е правил опит да влияе на хода на делото срещу бившия Найденов и каза, че не е имал изпреварваща информация от прокуратурата за проверката за незаконно подслушване в МВР.

Той за пореден път отказа да коментира по същество разпространените записи на разговора мму с Кокинов и Найденов, добавяйки, че "не случайно съм казал няколко пъти - когато има нещо незаконно, то не се коментира". По думите му така са постъпили правителствата на САЩ и ЕС, когато са излезли незаконни документи в Уикилийкс.

Попитан дали все пак е имало такава среща в дома му в Банкя, бившият премиер отговори: "Как да коментирам нещо, което не знам. Нещо което, Бог ми е свидетел, което нито съм слушал, нито го знам". Допълни, че не помни за подобно посещение в дома му, тъй като "там идват хиляди хора, а само на ден са десетки".

"Ако съм избрал главния прокурор, защо ще викам Кокинов? Кокинов ми е приятел, има много тежко болна съпруга и аз съм му помагал", каза още Борисов.

Репликиран, че разговорът в дома му не е на тази тема, Борисов заяви: "Откъде знаете, че не е на тази тема? Откъде знаете, че след Кокинов или след други хора не са идвали и други, след като е окичен домът ми с подслушвателна апаратура незаконно, няма да излязат и да се наслагват всякакви разговори? Видяхте ли онзи ден какво излезе пак".

Борисов визира последния запис на разговор с негово участие, който стигна до медиите и прокуратурата по-рано тази седмица. В него Борисов обясняваше за схеми за разпределение на обществени поръчки.

"Записът е направен по време на семинар за млади политици в Правец, в който бях лектор. В този запис обяснявах как при Тройната коалиция са правени бордовете на държавните компании по схемата 3-5-8 – трима членове от НДСВ, петима от ДПС и осмина от БСП", обясни Борисов.

Той за пореден път обяви, че вярва на заместника си Цветан Цветанов. "Не съм виждал толкова бърза прокуратура и в мечтите си. Учудващо е, че в последната седмица на кампанията толкова активно се работи само по хора на ГЕРБ", каза още Борисов пред бТВ.

Той добави и, че ако партиите в център дясно са в парламента, ГЕРБ ще се опита да направи правителство с тях.

"Ако има малки партии, които влязат в парламента, би могло да разговаряме с тях. Като видим какви са ни силите, тогава правим правителство. Ако не ни достигат, връщаме мандата, идва втората партия, третата. Ако партиите в център дясно са в парламента и имаме възможност да направим с тях правителство, ще направим. Ако не ни стигат, връщаме мандата", каза още той.

На въпрос дали е възможна коалиция между ГЕРБ и "Атака" или Меглена Кунева, той каза: "Нека да обмислим резултатите, да видим какви хора по възраст, професии, региони са гласували за нас – това също има значение. За разлика от другите всеядни партии, аз не искам да бъда на власт на всяка цена. Властта не ни е самоцел".

Споделяне

Още по темата

Още от България