Борисов не се чувства подведен за Мавродиев

В ход е процедурата по назначаване на новите шефове на Банката за развитие

Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов обяви в четвъртък, че не се чувства подведен по случая с уволнението на главния изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев заради спорен заем от 75 млн. лв. на фирма, свързана с колекторската агенция "С. Г. Груп".

"Не се чувствам подведен в решението си за ББР", каза Борисов, който отговори на допускането на самия Мавродиев в интервю за бТВ, че вероятно премиерът е подведен с фалшиви новини за сделката. Те идвали от "медийната групировка "Капитал" и Иво Прокопиев, който действали като терористичната организация ИРА.

"Дали съм човек на Прокопиев и "Капитал"? Ако отворите публикациите им за последните 15 години, не знам дали ще намерите случай, в който да са ме похвалили", отговори още Борисов.

"Най-малкото, звънни и ми се обади – чиста е сделката. За народа това е държавната банка, а да кажа, че не съм знаел, не е сериозно. След като не съм знаел, не се чувствам подведен. Колкото и да е правилна сделката, ако знаеш, нямаше да им дам. Основната задача на правителството е да запази пари за заплати и пенсии, за жизненоважни системи на държавата. Изпадали сме в ситуация, в която пенсията е ставала 3 долара и знаем какво е било", каза министър-председателят.

Той обясни, че вече е затворил тази тема. Министърът на икономиката Емил Караниколов обаче нямал вина за отпуснатия кредит, независимо че е принципал на ББР и че заместникът му Лъчезар Борисов е гласувал за сделката като член на надзорния съвет на банката, защото всеки кредит на стойност над 5% от капитала минава през надзора.

Икономическият министър: Започва проверка на спорния кредит

Няма нито един подпис или становище, че кредитът, отпуснат от ББР, не е допустим, но новото ръководство ще извърши проверка, заяви в предаването "Лице в лице" по бТВ икономическият министър Емил Караниколов. 

От думите му стана ясно, че скоро банката ще има ново ръководство, защото са необходими няколко дни, за да бъдат одобрени от БНБ номинациите на тримата нови изпълнителни директори, както изисква законодателството. 

Процедурата по смяната е била в ход още преди скандала с кредита от 75 млн. лв., стана ясно в четвъртък. Още в началото на април в БНБ е подадена заявка за одобрение на нов изпълнителен директор. Той е Живко Тодоров, който наскоро напусна поста главен финансов директор на ПИБ. Заявлението за вписване на Тодоров е внесено на 8 април, но към 9 април вписването не беше приключило заради проблем с документите. 

Караниколов не посочи имената на новите изпълнителни директори. Има очаквания, че Николай Димитров, който беше изпълнителен директор заедно с Маводиев, но работи в ББР много отдавна, може да запази поста си.

Министърът посочи, че на 8 април е изискал документацията по спорния кредит от 75 млн. лв., който бил заверен от всички компетентни дирекции в ББР. Въпреки това щяла да бъде направена допълнителна проверка от банкови експерти. 

Караниколов заяви, че има пълно доверие на заместника си Лъчезар Борисов, който е участвал в одобрението на кредита като член на надзора на ББР. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес