Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов не се разграничи от плана за одържавяване на американски инвестиции

САЩ да ни подарят ескадрила самолети, да отчетат проблема на премиера с "електромера" и да се поучат от Владислав Горанов за дълга

21 коментара
Министър-председателят Бойко Борисов и Родерик Мур, временно управляващ посолството на САЩ в София. Сн. БГНЕС

Въпреки критиките на най-големите енергийни компании, премиерът Бойко Борисов не се разграничи от плана на работодателските организации за одържавяване и последваща препродажба на двете американски топлоцентрали. В изказване пред представители на американски компании, министър-председателят даде ясно да се разбере, че се интересува преди всичко от това да няма антиправителствени протести като тези през февруари 2013 г. срещу цените на тока, когато подаде оставката на първия си кабинет. Сега начело на протестните акции обаче не са хора като Бисер Миланов – Петното и Николай Бареков, а четирите национално представителни работодателски организации, срещу чиито предложения се обявиха техни членове.

На дискусия за регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси, организирана в понеделник от Американската търговска камара в България по повод 20-годишнината ѝ, Борисов обеща в скоро време разкрития на корупционни схеми в енергетиката, с които ще излезе спецзвеното между прокуратурата и ДАНС.

Гледайте и моя проблем, защото това отива в електромера на всеки български гражданин

В отговор на упрека на Американската камара, че се вслушва в социалистическите призиви на български бизнес организации за експроприация, премиерът заяви: "Не трябва да гледате само вашата страна. Гледайте и моя проблем, защото това отива в електромера на всеки български гражданин и когато не сме безкрайно прозрачни, ясни и точни, възникват съмнения. Затова именно казах, няма хубава корупция, няма хубави нарушения, просто трябва да бъдем към всички еднакви".

"Ние сме едно, ние сме приятели, иначе нямаше да си позволя да говоря по този начин. Признали сме военното крило на "Хисбула" за терористична организация, спираме руски самолети над морето и ако това не са ни партньорите, кои ще са?", заяви премиерът пред представители на американското правителство и бизнес.

Прескачайки от тема в тема и смесвайки бизнес отношения, търговски договори, цени, двустранни и многостранни политически отношения и геополитика, Бойко Борисов говори с назидателен тон на САЩ – да се поучат на финансова дисциплина от България или от отношението на ЕС към страната.

Коментирайки американски инвестиции у нас, той непрекъснато даваше пример със спрените руски енергийни проекти "Бургас-Александруполис" и АЕЦ "Белене" и последвалото арбитражно дело за "Белене", обяснявайки, че е "по-добре да ме осъдят или да осъдим", отколкото такива проекти да продължат.

От "Уестингхаус" се иска това, което всъщност са направили американските централи

Бойко Борисов говори за провалените намерения за строеж на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" по технология на американската "Уестингхаус".

"Уестингхаус" е сериозна компания и се надявам да дойде да строи в България при условия, при които се строи в една европейска държава, с ясен план колко струва, кога ще се избие инвестицията, колко ще струва произведената енергия, кой го финансира, кои реактори ще заложим. Тогава вече, Род, ще седнем на масата и ще го обсъдим", обърна се Борисов на първо име към посланика на САЩ в България Родерик Мур.

"Няма да идват при мен с меморандумче, което не се знае след 10 години какво ще бъде. Тук и Американската търговска камара има своята вина. Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството. Не ви се меся", каза премиерът.

По думите му, когато има проблем с руски проект, България действала незабавно.

"За АЕЦ "Белене" сме вече в съдилищата. Когато има проблем тук, си затрайваме. Защо? Българо-американските отношение са морал. Важно е всичко да е наред, не само бизнесът. Тук е и политика, геостратегия, както казахме. Не е само да изкараме един или сто долара, а българите да повярват, че избраният път е верен, да сме убедени, защото нашият регион влиза от война на война. Войните не свършват така. Като има мач между Албания и Сърбия, повече участие има полицията и жандармерията, отколкото футболът. Проблемите не свършват толкова бързо, колкото ни се иска", продължи Борисов.

В хода на дискусията директорът на "УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян му напомни, че това, което иска от "Уестингхаус" всъщност е такъв тип дългосрочен договор, каквито са сключени с "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" и чието разтрогване се иска сега от работодателските организации.

Премиерът избегна конкретен отговор, но коментира само, че като има протести за цените на тока, не викат срещу друг, а, "викат долу Бойко".

Борисов пожела една ескадрила бойни самолети от САЩ

Запитан от бившия външен министър Соломон Паси кои са петте неща, които България иска от САЩ, най-мощната държава в света, Борисов обяви, че иска "една ескадрила" бойни самолети. За останалите желания препрати да кажат министрите му. (На срещата с Американската търговска камара през януари желанията на премиера бяха САЩ да отпуснат банкова гаранция за изграждането на VII блок в Козлодуй от "Уестингхаус" и да не допуснат строежа на "Турски поток".)

Още в началото на словото си, започнало след изказването на временния посланик Род Мур за необходимостта от върховенство на закона в България, Бойко Борисов мина в настъпление, като настоя САЩ да свалят визите за българския бизнес.

"Толерираме американския бизнес и когато не е за толериране"

"Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме. Полагаме огромни усилия за подпомагаме на българо-американския бизнес", заяви Борисов. После сравни, че за да отиде българският бизнес в САЩ, трябва да се мине през много неща, "докато Гърция няма проблеми с това".

"Гърците имат тази привилегия, България не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО? Много бих искал на следващия рожден ден на Американската търговска камара да се поздравим с един такъв напредък в българо-американските отношения", добави премиерът.

Той посочи, че САЩ може да се поучат от финансовия министър Владислав Горанов, защото "ако ние направим такъв дълг като вашия, днешното мероприятие няма да го има" и обясни колко сме дисциплинирани финансово, какви усилия се полагат за спиране на контрабандата и събиране на максимално приходи в бюджета.

Също така благодари на Европейския съюз и допусна, че "може би отношението на ЕС към България трябва да е пример за отношение на САЩ към страната ни".

Пореден призив за върховенство на закона

Преди това временно управляващият посолството на САЩ у нас Родерик Мур заяви, че американските компании искат да видят справедливост от съдилищата, безпристрастност, бърза реакция и предвидимост в правния пейзаж.

"Нещата в България са добри, но могат за бъдат много по-добри, ако се засили върховенството на закона. Когато анализирам предизвикателствата, всяко от тях е свързано с върховенството на закона и мисля, че ние бихме помогнали за подобряване на бизнес средата", каза дипломатът.

Той отбеляза още, че САЩ насочват към България десетки милиони долари всяка година, а с подписването на Трансатлантическото търговско споразумение между ЕС и САЩ "ще говорим за милиарди долари".

Най-важното на микроравнище е, че хиляди българи сега работят за американски компании и получават добър опит от тази работа, допълни Родерик Мур.

За корупцията – в минало време

В отговор на поредните призиви за върховенство на закона, премиерът Борисов каза, че се полагат големи усилия и спомена промените в конституцията за съдебната власт.

"До 1990 година махалото беше в единия край и човек можеше да бъде осъден за неправилно дишане, а сега е в другия край. Може би трябва да остане там, докато партиите покажат, че процесите на демокрацията са необратими", заяви Борисов, без да е ясно какво точно иска да каже.

Освен това той се изказа за корупцията в минало време.

"Контрабандата генерираше най-голямата корупция", посочи премиерът и се впусна в познатите обяснения за събраните от 2.3 млрд. лв. в бюджета от мерките срещу контрабандата.

Той уточни, че звената, които се борят с корупцията са тихи, безмълвни. "Скоро в енергетиката ще чуете, така, както и в други места. Няма хубава и лоша корупция. За всички един аршин - който е сгрешил, ще си понесе отговорност. Имаме и волята, и желанието, а това ще доведе много повече инвеститори в България", увери той.

Митов: Трансатлантическото търговско споразумение е полезно за всички

Външният министър Даниел Митов от своя страна посочи, че "трябва да убедим гражданите си, че Трансатлантическото търговско споразумение между ЕС и САЩ е полезно за всички хора от двете страни на океана".

"Ние сме общност, която е стъпила на единен ценностен избор и това се случва през заздравяването на трансатлантическата връзка. Има обаче силно желание тази връзка да бъде скъсана или поне подкопана. В този смисъл подготовката на Трансатлантическото търговско споразумение между ЕС и САЩ има огромна роля", каза Митов. В събота в много градове в Европа се проведоха протестни шествия срещу споразумението.

Малки фирми правят основния износ за САЩ

Кенет Хаят, зам.-секретар по международна търговия към Търговския департамент на САЩ, каза, че трансатлантическото споразумение ще помогне на малките и средните предприятия, като се подобрят регулаторните изисквания, които са много трудни за тях, за разлика от големите компании, които имат екипи от юристи. Хаят съобщи, че 87 на сто от износителите от България за САЩ са малки фирми, като 40 на сто от обема на експорта от страната ни към САЩ се формира от малки и средни предприятия.

Той цитира данни, според които българският износ в САЩ е увеличен 90 пъти през последните 20 години. Американските инвестиции у нас също бележат ръст, като през 1996 г. те са били 17.2 млн. долара, а през 2014 г. - 1.8 млрд. долара, което е ръст от 10 000 процента, каза Хаят.

Кенет Хаят отбеляза, че страната ни е ценен член на НАТО, а от търговска гледна точка има потенциал за развитие на двустранните отношения.

За България нашите възгледи са постигане на пълния икономически потенциал, продължаване на напредъка, подобряване на инвестиционния климат, заяви Хаят.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

21 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. maradona
  #21

  Това е фундаментално изказване на Бойко.От 1944 година до сега това е първия плах опит за правене на политика.Точно от Боко не го очаквах, но е добро начало за бъдещите поколения политици!

 2. Мони_deactivated_1480055728
  #20

  За нас е добре-цената на нефта пада! Само за ХИБРИХЕЙТЪРИ: заГлавия13.10.2015 г -Цены на нефть я заметно снизились к концу торгов понедельника после того, как Организация стран экспортеров нефти опубликовала доклад о состоянии рынка за сентябрь. -ФОМ: Россияне продолжают "урезать" расходы на еду -Россияне опасаются, что экономический кризис в стране затянется надолго -экономика будет стабильно катиться вниз - На Украине заявили о начале энергетической блокады Крыма -Украина закроет небо для всех российских

 3. lili
  #19

  Значи от статията излиза: през 2013 е протестирало Петното и Бюрека и свалили правителството пак с темата за тока, а през 2015 тяхното място е заето от 3-4 изпечени работодатели начело с боса Домусчиев пак плашат с протести с тока и искат национализация и експроприиация. След това изчезват и оставят премиера да им сърба попарата. Браво! Мъжка постъпка!

 4. И какво от това
  #18

  И Аугусто Пиночет-отличника на МВФ в Чили-не възстанови частната собственост на току що национализираната медна мина от Алиенде, защото дава 1/4 от стойността на износа на Чили по онова време!

 5. И какво от това
  #17

  Икономиката определя политиката-това да сте го чували, вий, пишещите в тоз форум?

 6. tibia
  #16

  Ако се замислите /е, не е лесно/, ще признаете, че няма друг начин да кажеш на представители на Велика сила истината! И за да няма недоразумение: Велика сила е оная, която винаги греши безнаказано и винаги на чужда територия! Преди чернокож президент, американците трябваше да опитат с жена президент! Обама се провали, а звездата на Путин грее ли грее! Това е ужасен ужасон!

 7. Явор от Германия Костовист
  #15

  Когато просиш от някого нещо, не е много мъдро, да му се перчиш. Но простият, побъркан селянин от Банкя в същност само от едно се страхува : "Премиерът избегна конкретен отговор, но коментира само, че като има протести за цените на тока, не викат срещу друг, а, "викат долу Бойко"."

 8. И какво от това
  #14

  Оставам цветисития и образен изказ! Като са давали дестки години дестки милиарди $ военна помощ на Гърция и турция, да поискат от Гърция да спре полетитие на Русия за Сирия, а не Гърция да пуска руските самолети с боеприпаси за Сирия, и Гърция да има безвизов режим със САЩ! ИК даде небе на нато за Косово и спря руснаците, но България получи все "нещо" насреща! Сега нека БОрисов иска по-твърдо! Защото САЩ само разпалват войни, разбиват дъжави, и създават бежанци! И само искат от нас!

 9. severin
  #13

  Искам да чуя Борисов как критикува Русия за "Руския Нефтохим" и иска национализацията му, заради високите цени на бензина и неспазване на българското законодателство.

 10. Stanimir Petrov
  #12

  Жалкият, презрян наемник Митов отново защити ТПТИ, а с това и корпоративния фашизъм и геноцид с ГМО подукти и разни отрови слагани в храните. У нас протестът беше символичен, но добре, че са германците да покажат, какво значи "нация". Rekord: 250.000 gegen TTIP & CETA https://www.youtube.com/watch?t=35&v=jRuI1i4-eJ4

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.