Борисов: Не си представям правителство от 5-6 партии

Рискът за нови избори и криза е много голям, смята лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

Рискът да няма правителство след пресрочните парламентарни избори на 5 октомври е много голям, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в четвъртък, според когото ако влязат повече малки партии в бъдещото Народно събрание, ще е безсмислено да се водят преговори с тях за съставяне на коалиция.

По думите на Борисов, другата възможност е да се състави някаква коалиция и "просто в рамките на месец-два вече тотално ще потъне държавата". Той призова за максимална избирателна активност в неделя, за да има по-голяма представителност на вота и за да не се наложат нови избори.

"Знам със сигурност, че ако са повече малките партии, ще е безсмислено да се водят разговори за съставяне на правителство. От изявленията им към момента на всичките виждам, че те са с по 4-5% най-великите, така че да се организират и да си направят правителство...", коментира през бТВ Бойко Борисов.

"Аз, като слушам представителите особено на по-малките партии, как сме щели да им се молим, как сме щели да им коленичим… Просто нека българите да знаят, че ако няма силни партии с голямо представителство в парламента, това извиване на ръце... ще бъде приложено към нас или към който е първи - може БСП да са първи, може ДПС - който е първи, повтарям, и ще се получи някаква коалиция, която ще е още по-пагубна от това дори да няма правителство", заяви той.

"Не си представям правителство, което би могло да бъде съставено от тези пет-шест партии", каза той, но допълни, че "ако са така подредени, ще си направят отново някоя тройна-четворна коалиция – БСП, ДПС, Цензурата, а защо не и Реформаторският блок". "Като ги гледам каква политика водят, че освен ГЕРБ те друг противник нямат", заяви Борисов.

Той отново заяви, че винаги е виждал в Реформаторския блок основен партньор и изрази огорчение, че неговите лидери, по думите му, "от месец и половин всеки ден се занимават с нас, не споменават Станишев, Орешарски". "Лидер на могат са си изберат, пък поставят условия", допълни председателят на ГЕРБ.

ГЕРБ няма да се опитва да съставя коалиционно правителство, нито ще участва в такова, ако получи под 100 депутатски места в Народното събрание, каквато е прогнозата на социологическата агенция "Алфа рисърч" от сряда, допълни той.

"Ако имаме 110 -115 депутати, ще съм длъжен да търся изход за държавата, ако имаме под 100 - да заповядат, да направят правителство другите, ще ги подкрепям отстрани", повтори Борисов отколешната си теза.

Той заяви, че през 2013 г., когато подаде оставка като премиер след редица протести на хората срещу сметките за ток и парно, е сторил това, защото не е било възможно да се задържат спекулативно цените на тока.

Борисов отрече ГЕРБ да има вина за бума на възобновяеми енергийни източници у нас и за възхода на КТБ, за което БСП го обвинява.

Той припомни, че преференциалните условия за изграждане на зелени централи и изкупуване на тока им по 800 лв. за мегаватчас са създадени от Тройната коалиция през 2007 г., а в средата на 2009 г., когато партията му идва на власт, просто е трябвало да ги присъедини.

За КТБ обясни, че "ГЕРБ дойде и имаше държавни пари в тази банка". "Ако ГЕРБ издави държавните пари, тази банка щеше да фалира в най-тежката финансова криза в света, когато беше. Ние удържахме финансовата криза. Дойдоха БСП и ДПС и фалираха банката", каза той.

Относно даването от доминирания от ГЕРБ парламент на втори мандат на Иван Искров като управител на БНБ, Бойко Борисов каза, че като е свършил предишният мандат на Искров от ГЕРБ са искали да го сменят, но от Европейската централна банка и от Брюксел ги посъветвали, че е хубаво да има приемственост в банковата система и да не се получи някакъв срив.

"Сега ние сме тези, които искаме оставката му, по простата причина, че до този момент БНБ трябваше да е платила, да е взела най-големите консултанти в света, специалисти - в България няма такива специалисти, които да ни бяха дали план - първо, второ, трето, какво да се случи. До ден-днешен това не се е случило и това е престъпно бездействие", заяви лидерът на ГЕРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?