Борисов: Не спасяваме редник Киро

Волен Сидеров отиде на правителственото заседание да се доразправя с Валери Симеонов

Решението на ГЕРБ да се откаже от приватизационната поправка "Домусчиев" задълбочи раздора в "Обединени патриоти", чийто парламентарен шеф Волен Сидеров се закани да сменя вицепремиера Валери Симеонов, който твърдеше, че промените са лобистки.

След като държа реч срещу Симеонов, Сидеров отиде на заседанието на Министерския съвет, където Бойко Борисов се опита да увери, че правителството не действало лобистки в подкрепа на бизнесмена Кирил Домусчиев, независимо че гласува промените в приватизационния закон, целящи да му спестят неустойка от 58 млн. лв.

"Ако сме искали да спасим редник Киро, редник Райън или който и да е - нямало е да заведем дела. Това искам да кажа", декларира Борисов при откриването на правителственото заседание, използвайки метафората на Валери Сименов, който по-рано сравни филма "Спасяването на редник Райън" с промените в закона, които според него облагодетелстват собственика на БМФ Домусчиев, наричайки ги "Спасяването на редник Киро".

За доказателство премиерът извади решението на МС от юли 2017 г. за отпускане на 2.4 млн. лв. за Министерството на икономиката, с които да се покрият разходите за предявяване на иск пред Върховния касационен съд за отмяна на решение на Арбитражния съд на Българската търговско-промишлена палата по случая с приватизационния договор за Българския морски флот.

Делото бе заведено по настояване на Валери Симеонов и в крайна сметка бе спечелено от държавата, в резултат на което собственикът на БМФ или трябва да изпълни задълженията си за необходим тонаж и други условия, или да плати неустойка. Тъкмо тогава обаче депутати от "Атака" и ВМРО внесоха спасителната поправка, от която могат да се възползват и други приватизатори – както български, така и чужди.

Преди ден президентът Румен Радев наложи вето на законодателните промени с мотива, че преуреждат сключени приватизационни сделки в ущърб на обществения интерес. Борисов нареди на ГЕРБ да променят току що приетия си закон така, че да не бъдат обвинени в лобизъм. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче каза, че ветото на президента обезсмисляло да правят поправка на поправката "Домусчиев" и обвини държавния глава, че се облагодетелствал от скандала.

Цветанов изкара ГЕРБ жертва на "коалиционната им култура", тъй като се чувствали длъжни да подкрепят промените, внесени от депутати от две партии в "Обединени патриоти", докато третата – НФСБ на Симеонов, бе твърдо против.

И докато Борисов и Цветанов се опитват да снемат лобисткото "петно" от ГЕРБ, раздорът сред "Патриотите" ескалира в сряда: лидерът на "Атака" Волен Сидеров не само се закани да маха Симеонов от вицепремиерския пост, но поиска да се оттегли неговия закон за шума, освен това настоя за ревизия на проверките, извършвани от Симеонов по заведения на морето.
 
Бойко Борисов закъсня с 12 минути за правителственото заседание в сряда, докато министрите му го чакаха. Влизайки в залата, премиерът завари там и шефа на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров, който избра да седне точно зад Валери Симеонов, след като преди това побеседва приятелски с министъра на туризма Николина Ангелкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?