Българският хелзинкски комитет скастри премиера

Борисов непростимо се опитва да дискредитира съдия – критик на Цветанов

Калин Калпакчиев председателстваше състава на САС, оправдал преди седмица подсъдимите за пране на пари по аферата "САПАРД". Снимка: БГНЕС

Ден, след като в присъствието на шефа на ОЛАФ Джовани Кеслер премиерът Бойко Борисов публично вмени вина на съдия Калин Калпакчиев от Софийския апелативен съд (САС) за оправдаването на всички подсъдими по делото за пране на пари от аферата "САПАРД", Българският хелзинкски комитет (БХК) остро го разкритикува.

 

"Нетърпимо е изявлението на Борисов за оправдателното решение на САС по делото за пране на пари по САПАРД, че "съдията по делото беше един от хората, които бяха най-против министър Цветанов". С него премиерът непростимо се опитва да дискредитира съда като институция и лично съдията Калпакчиев, и то именно в качеството му на реформатор - опозиционер на агресивния вицепремиер, чиито вмешателства в независимостта на съда вече предизвикаха откритото неодобрение на редица международни институции", се казва в отворено писмо, разпратено до медиите в петък.

 

В четвъртък министър-председателят действително си позволи тази реплика по време на официална пресконференция в Министерския съвет, на която освен Кеслер присъстваше и самият МВР шеф Цветан Цветанов.

 

Повод за тази квалификация стана въпрос на репортер – дали правителството се е намесило в избора на следващия Висш съдебен съвет (ВСС), който бе сформиран през последните две седмици. Борисов реагира с раздразнение, уточнявайки, че съдията, оправдал подсъдимите за пране на пари по аферата "САПАРД", също е станал член на съвета.

 

Калин Калпакчиев зае последното шесто място от професионалната квота на съдиите след балотаж. Той е известен с открито критичните си позиции срещу опитите на изпълнителната власт да упражняват влияние по конкретни дела и е един от най-публично изявените членове на реформаторски настроения Съюз на съдиите в България (ССБ).

 

"Още по-нетърпима е нападката на премиера срещу съдията в контекста на лицемерните опити на властниците в последно време да се престорят, че избират независим ВСС", продължава отвореното писмо на БХК.

От правозащитната организация не пропускат да припомнят, че поведението на Борисов е в пълен унисон с модела, "по който Цветанов атакуваше лидера на Съюза, съдията Мирослава Тодорова, заради реформаторската ѝ дейност".

"Че намерението на премиера е да подкопае лично именно съдията Калпакчиев е явно от това, че приписва решението на него еднолично - а то е постановено от състав от трима съдии. Що се отнася до осъждането по т. нар. знаково дело, то е провалено от прокуратурата, а не от съда. Прокуратурата е внесла обвинение с разделени доказателства и обвиняеми – по двама, така, че да е невъзможно осъждането им като организирана престъпна група. Законът е този, който изисква поне трима участници, за да е налице ОПГ. Съдът спазва закона", добавят от БХК.

От комитета задават и въпроса каква е причината прокуратурата собственоръчно да "минира" по този начин делата "САПАРД", като питат и "защо премиерът я прикрива, като отклонява вниманието от нея, за пореден път, към съда“.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?