Борисов: Никой не ме е убедил във вината на Цветанов

Томислав Дончев е най-вероятният водач на евролистата на ГЕРБ

Борисов: Никой не ме е убедил във вината на Цветанов

До този момент никой не може да ме убеди, че Цветанов е виновен. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни оставането на Цветан Цветанов като негов заместник в партията. В събота, пред Дарик радио председателят на опозицията каза, че се е "разбрал“ с бившият вътрешен министър "ако е невинен остава в ГЕРБ, ако е виновен сам ще си тръгне“.

"Цветанов има един от 11-те гласа в Изпълнителната комисия, която се състои от личности, които никога няма да си променят мнението, само защото някой иска нещо от тях. Точно обратното - тежестта на Изпълнителната комисия в момента ще измести възможността, включително и моята, някой да взима погрешни решения, които да не са в полза на държавата и партията", категоричен бе Борисов в обясненията си за тясното ръководство на ГЕРБ. От думите му така и не стана ясно дали именно фигурата на Цветанов не е причината за увеличаването на местата на заместник-председателите на ГЕРБ от едно на три.

По думите му решението бившият вътрешен министър, срещу когото се водят няколко дела, да остане на поста си, е зависело изцяло от него. Новите двама свои заместници, пък Борисов нарече "деца на партията“.

"Фандъкова от директор на училище, виждате после какво направи за столицата. Димитър Николов показа как от един сравнително изостанал град живеене, направи най-добрият гад за живеене", коментира Борисов.

Възможен водач на евролистата на ГЕРБ – Томислав Дончев

Лидерът на ГЕРБ посочи като много възможен водач в листата за евроизборите Томислав Дончев.

"Искаме за евроизборите да участват хора, които са запознати с европейската действителност, с еврофондовете и е много важно водачът да бъде дете на партията, да бъде отгледан от партията, да го обича партията, за да може хората да гласуват за него, за да може и хора, които не са симпатизанти, да искат да гласуват също за него", каза Борисов

За напусналите ГЕРБ и за това кой е "умен и красив“

Той коментира и въпроса защо си тръгват депутати от ГЕРБ. След като ден преди конгреса на формацията, знаковият депутат на партията и финансов експерт Владислв Горанов, напусна парламента, в началото на работната седмица друг народен избраник – бившият шеф на НАП Красимир Стефанов стана независим депутат. Обяснението на Стефанов бе, че не желае да бъде натискач на бутони и затова отива като експерт в партията на Николай Бареков.

По този повод Борисов обясни, че ГЕРБ е голяма партия и имат "и дадат (депутат – бел.ред.), и да остане“.

Вероятно има някакви процеси, които се случват, неприятно ми е, защото съм гласувал доверие на тези хора, но... Пожелавам им успех! Красимир Стефанов продължавам да го гледам като експерт, но ще бъде експерт другаде“, каза Борисов.

Той коментира и „прогнозата“ на близкия до Делян Пеевски бивш журналист и настоящ партиен лидер Николай Бареков, че скоро "висок и рус икономист ще напусне ГЕРБ.

"Чух, че следващият напуснал ще е висок, умен, красив..., но освен мен за друг не се сещам?!", заяви още Борисов.

Политическата отговорност

Освен вътрешнопартийните теми, лидерът на опозицията коментира и управляващите, като този тъп избра за основа на атаката си факта, че „в момента няма кой да носи политическата отговорност“, защото „най-нормално е, когато една партия управлява, премиер да бъде нейният лидер“.

"Политическата отговорност в спечелилата изборите партия трябва да се носи от нейния председател, това е най-логичното за една партия, другото е бягане от отговорност“, каза Борисов. Според него премиерът Пламен Орешарски не носи никаква политическа отговорност и не управлява.

"Той не може да си направи една смяна и да си назначи един човек в управлението, без да го съгласува с БСП и ДПС. Няма по-голяма лъжа и лицемерие от това да си политически лидер на една партия, тази партия да управлява, и да се слага друг за премиер. Но при положение, че има ГЕРБ, хората имат ясна алтернатива на това управление", каза Борисов.

Задкулисието било Доган, Костов и царя  

Според него най-логичното за една партия е председателят ѝ да бъде премиер, ако спечели изборите. "Иначе няма кой да носи политическата отговорност. А това го направи и Иван Костов, по същия начин направи Доган с Местан, по същия начин и царят направи, това е задкулисие", коментира Борисов.

"Аз винаги съм бил демократ и считам, че когато има напрежение в обществото, особено ако не можеш да изпълниш ангажимент, най-правилното е да подадеш оставка, както направих аз, и съм благодарен на българския народ. Те след това ни поставиха като първа политическа сила. Най-добрият социолог и политолог е народът", заяви Борисов и допълни, че според него ГЕРБ е единствената заплаха на това управление.

Споделяне

Още от България