Борисов: Няма "черен списък" с фирми, отказали отстъпки на държавата

Борисов: Няма "черен списък" с фирми, отказали отстъпки на държавата
Фирми, които откажат да сключат анекси по договори с държавата за отстъпки от дължимите им суми, няма да бъдат включени в "черни" списъци при бъдещите търгове за възлагане на обществени поръчки и за тях няма да има санкции. Това отговори премиерът Бойко Борисов по време на парламентарният контрол в петък по повод изказване на депутати от Коалиция за България, че български фирми са притискани да дадат отстъпки на държавата, за да си получат парите.

На 15 януари 12 строителни фирми се съгласиха да дадат 10-процентна отстъпка на държавата по действащи договори за близо 66 млн. лева. Няколко седмици по- късно въпросните компании получиха 40 млн., а другите кредитори на държавата продължават да чакат. Общият дълг на хазната към частния бизнес е от 500 до 700 млн. лева.

Тези преговори се водят на доброволен принцип, без санкции и натиск върху нито едно дружество, което частично е предоговорило финансовите условия по даден договор, обясни премиерът.

По думите му подписаните допълнителни споразумения са по взаимно съгласие на двете страни – изпълнител и възложител, което не предполага бъдещи съдебни претенции.

Премиерът отговори на питане за задлъжнялостта на държавата към фирмите.

През януари Министерството на отбраната е погасило 21 млн. лева по текущата издръжка към български фирми, а през февруари тази година се очаква да се изплатят общо 42 млн. лева, от които 19.5 млн. лева по лизингова вноска за доставка на кораби и 22.5 млн. лева по текуща издръжка и лични възнаграждения.

Просрочените задължения на Министерството на земеделието и храните към външни договорни партньори са 15 млн. лева. През миналата година е започнало погасяване, което към края на януари е 13.9 млн. лева, посочи Борисов.

До 31 март тази година държавата ще погаси задълженията до 200 млн. лева по дълговете на Министерството на регионалното развитие и благоустройството към фирмите.

Министерството на труда и социалната политика има неразплатени дългове по проекта "Красива България" на стойност 23.4 млн. лева, по Социално-инвестиционния фонд - 8.3 млн. лева и няма просрочия към фирми. Има задължение единствено към Изпълнителната агенция "Социални дейности" към МО в размер на 18.4 млн. лева.

Ще плащаме това, което можем, няма ред, регламент, кой да се пререди и кой да остане отзад, заяви премиерът. Нищетата и мизерията ни водят до това да се опитваме да предоговаряме сключени договори, защото цената на труда и на строителните материали сега не са такива, каквито са били преди две години, има много строителни мощности, които стоят празни, допълни Борисов. Той заяви, че по никакъв начин фирмите не са ощетени, защото спестените пари ще бъдат вложени в инфраструктура.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?