Борисов: Няма да има етнически и политически гонения

Борисов: Няма да има етнически и политически гонения

Няма да допусна етническа нетолерантност и политическо гонение, заяви новият министър-председател Бойко Борисов в понеделник на тържествената церемония в Министерския съвет, където бившият премиер на тройната коалиция Сергей Станишев и екипът му сдадоха властта. Винаги в управленския си опит съм се старал да бъда твърд, но в никакъв случай да не стигам до крайности, добави Борисов и отбеляза, че си има правосъдни органи, които да се занимават с допусналите нередности.

Новото управление е предупредено от ДПС, че ще бъде затрупано със съдебни дела и искове в комисията по дискриминация, при предстоящи уволнения на служители от квотата на движението, което бе 8 години във властта. Очакванията са кабинетът на Борисов да осъществи структурни промени във ведомствата и в органите по управление на еврофондовете, след което новите назначения да бъдат извършени чрез конкурси.

Новият министър -председател, структурата и съставът на правителството бяха одобрени с гласовете на всички 162-ма народни представители от ГЕРБ, "Атака", Синята коалиция и РЗС.

БСП и ДСБ бяха против. В разрез с решението на Коалиция за България, "въздържал се" гласува депутатът от левицата и бивш вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева. Това раздразни колегите ѝ, но тя обясни пред репортери, че трябва да се даде шанс на новия кабинет.

В дух на оптимизъм и помирение Борисов заяви пред отиващия си кабинет на Станишев, че онова, което е добро, ще бъде продължено, а допуснатите слабости ще се отстраняват.

Колкото по-малко се връщаме в миналото и търсим това онова ни разделя, толкова по-зле за нацията, каза той.

Преди парламентът да гласува кандидатурата му за министър-председател, той прочете програмна декларация за приоритетите, в която основната цел е правителство да гарантира и да осъществи европейското развитие на страната.

ЕНП настоя сините да подкрепят кабинета на Борисов

Синята коалиция ще подкрепи ГЕРБ, защото споделяме еднакви цели и принципи, като членове на ЕНП и защото така БСП и ДПС ще отидат в опозиция и ще бъдат ревизирани делата им, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов преди вота. До последно сред сините имаше колебания дали да не подкрепят само премиера и структурата на кабинета, но не и състава му, тъй като в него фигурира агентът на Държавна сигурност Божидар Димитров, който ще е министър без портфейл на българите в чужбина.

Синята коалиция не е част от правителството и от управлението на страната, въпреки това сме част от мнозинството, което ще избере това правителство и ще го подкрепя, посочи Костов. Той се противопостави на становището на БСП, че страната е в добро здраве и с добра макроикономическа стабилност. По-добре да се каже истината и да се знае, че ще бъде трудно, каза Костов и пожела на Борисов "да затвори фабриката за илюзии, която работеше в продължение на 8 години".

Синята коалиция ще подкрепя категорично всяка добра инициатива, но няма да премълчим там, където има забавяне и проблеми, заяви председателят на СДС Мартин Димитров.

Според него още през септември е необходима не само управленска програма, а и отговор на въпросите колко голям е дефицитът в бюджета и какво става с проектите "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александруполис". Нужна е и ясна оценка на всички бели и престъпления, извършени от предишното управление, каза Димитров.

Преди това председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс посъветва десните партии в парламента да подкрепят правителството на Бойко Борисов, който, по думите му, пое ангажимента да възстанови доверието на Брюксел към България. Мартенс посочи, че подкрепата е важна, тъй като на страната предстоят важни и отговорни решения и трябва наистина да се постигне правова държава. Той обясни, че няма практика в ЕНП да се намесват във вътрешните решения на партиите членки.

РЗС ще носи отговорност за управлението заедно с ГЕРБ

Председателят на РЗС Яне Янев повтори, че безусловно ще подкрепят правителството на ГЕРБ и това няма да бъде правителство на малцинството, а, каквото и да се случи, ще може да разчита на 126 гласа (116 на ГЕРБ плюс 10 на РЗС).

По думите му през този период РЗС ще носи в парламента отговорност за управлението заедно ГЕРБ.

Сидеров обяви етап на политическото джентълменство

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров новото правителство ще бъде стабилно и ще постави нов етап в българската история, тъй като за първи път ще има управление от една партия, която ще бъде подкрепена от три парламентарни групи, без те да имат свои представители в изпълнителната власт. Според Сидеров започва нов етап в политиката - етап на политическото джентълменство.

Станишев: Избирателите ни отредиха роля на опозиция

Коалиция за България ще гласува против новия кабинет, не защото сме деструктивна опозиция, а с ясни аргументи, заяви Сергей Станишев. Той посочи, че вотът на избирателите им е отредил да са опозиция, а освен това новото мнозинство е с десен характер и е легитимирано с гласовете на националистите от "Атака".

Лидерът на БСП и бивш премиер изрази притеснение заради закриването на поста вицепремиер по еврофондовете, тъй като според него има нужда от координация и контрол върху оперативните програми.

ДПС: Метафората за вълка в овча кожа има други адресати

ДПС ще бъде конструктивна, но много ясна и силна опозиция , заяви зам.-председателят на партията Лютви Местан. Въпросът е не дали ще получите подкрепата на партиите извън БСП и ДПС, а срещу какво и доколко ще бъде принципна и колко ще трае тя, посочи Местан. Той добави, че ДПС умее да генерира стабилност на управлението и знае "да крепи", дори когато основният субект на властта е разколебан или дори разединен.

По думите му е много възможно метафората за вълка в овча кожа да не се отнася до ДПС, а да има други адресати. Новият кабинет не се нуждае от нашата подкрепа, а и ние не можем да я дадем заради подкрепата от "Атака", каза Местан. Той каза още, че нищо в политиката не е вечно, включително и "това усещане за изолиране на ДПС, което по конюнктурни, а не по същностни съображения се създава".

Борисов: Рискът е само за мен

Това, което хората очакваха - да поема цялата отговорност, я поех, рискът е всъщност само за мен, коментира пред журналисти премиерът Борисов, след като парламентът избра правителството му.

Той заяви, че ще продължи да прави това, което винаги е правил - много работа. И Господ да е с нас, защото действително е тежко положението, допълни премиерът.

Той благодари на Иван Костов, на Мартин Димитров, на Волен Сидеров, на Яне Янев, че "постъпиха държавнически, защото ако обърнем нещата обратно, трябваше от днес да влезем отново в избори", а освен това изрази надежда опозицията да е конструктивна.

Според него най-голямото предизвикателство пред кабинета е размразяването на европейските фондове, борбата с корупцията, завършването на магистрала "Тракия".

Попитан за ревизия на предишното управление, Борисов каза, че има правосъдни органи, които се занимават с тези въпроси. Никога не съм действал срещу някого целенасочено - има корупция, организирана престъпност, крадени еврофондове - структурите, които се занимават с това, да бъдат любезни веднага да се задействат, в противен случай естествено ще се намеся, каза министър-председателят.

Днес правителството на европейската интеграция предава щафетата на правителството на европейското развитие на България, каза пред участниците в церемонията в МС досегашният премиер Сергей Станишев.

След чаша вино в градината на МС, Борисов и Станишев проведоха традиционната среща "на четири очи" в кабинета на министър председателя.

След това министрите от новото правителство отдиха в своите ведомства, където се състояха отделни церемонии по приемане на предаване на властта, отново с почерпка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?