Борисов: Няма да има нито закрила, нито пощада за виновните за катастрофата край Своге

Борисов: Няма да има нито закрила, нито пощада за виновните за катастрофата край Своге

Към никого няма да има нито закрила, нито пощада, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание по повод автобусната катастрофа край Своге, при която загинаха 17 души.

"Много ясно са отрегулирани всички процеси в държавата, конкурси, строителен надзор, приемателни комисии, където всеки се подписва и носи своята отговорност и всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата, ще бъде подведено и под съдебна отговорност, и ще му бъде поискана и политическа отговорност“, каза Борисов.

"Въпрос на дни е да завършат всичките експертизи. Призовавам и опозицията да изчака няколко дена, докато текат проверките на прокуратурата и Националната следствена служба. Мога да ги уверя, че както винаги, никога никого не сме пожалили. До там, докъдето е вината, до там ще се носи и отговорността", увери премиерът.

Пред бТВ пък депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви в сряда сутринта, че отсечката, в която се предполага, че има варовиков примес е строена по времето на БСП.

Спорът за отговорността за некачественото строителство започна вчера, когато ГЕРБ и БСП си размениха поредица обвинения по темата.

Социалният министър Бисер Петков съобщи, че Агенцията за социално подпомагане ще отпусне еднократна помощ на близките на починалите и на пострадалите при катастрофа край Своге. 

Сумата е 375 лева – максималната, предвидена от закона. Той увери, че потърпевшите от трагедията няма да бъдат принудени да чакат по гишета, за да получат средствата. Служители на агенцията ще ги посетят по домовете им.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?