Борисов: Няма да отзоваваме български дипломати от Русия

Българският премиер поискал доказателства за "пълна вероятност", че зад атаката на Скрипал стои Москва

Борисов: Няма да отзоваваме български дипломати от Русия

Докато съществува "висока степен на вероятност", но няма твърди доказателства, не можем да обсъждаме отзоваване на български дипломати от Русия. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод решението на Европейския съвет да подкрепи оценката на Великобритания, че Русия е отговорна за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.


Премиерът съобщи в Брюксел, че след връщането си в България ще разговаря с колегите си в управляващата коалиция по повод решението на ЕС за отзоваването на посланика на Общността в Москва и намерението на европейски държави да прогонят руски дипломати.

Снощи Европейският съвет реши да отзове посланика на ЕС в Русия Маркус Едерер за консултации в знак на съпричастност с Великобритания, която обвинява Москва за нападението с боен газ срещу Скрипал. Участници в заседанието добавиха, че от следващата седмица "много държави" в ЕС ще експулсират руски дипломатически представители.

По думите на Борисов е важно, че ЕС и Лондон, независимо от подготвяното оттегляне на Великобритания, показват, че са едно цяло и неразривно свързани. Оттук нататък очаквам в следващите седмици доста бърза ескалация на напрежението, доста държави ще започнат да отзовават свои посланици. Докато съществува високата степен на вероятност, а нямаме доказателства, не можем да преминем по този въпрос, каза премиерът, попитан дали и нашата страна ще предприеме действия срещу руски представители.

Казах, че сме в коалиция, надали ще постигнем споразумение с коалиционните партньори, а и вие знаете, че след посещението на руския патриарх в България, настроенията у нас никак не са в тази посока. Като се прибера, ще разговарям с колегите, добави министър-председателят.

Стъпихме на твърденията на Великобритания за "високата степен на вероятност", че зад този атентат стои Руската федерация, поясни премиерът Борисов пред български журналисти. Поисках повече доказателства, допълни той.

Всички вярваме на позицията на Великобритания. Във "висока степен на вероятност" има думата "вероятност". Когато има вероятност, значи има и друга вероятност. Припомних времето, когато Саддам Хюсеин беше обвинен за химическото оръжие, впоследствие Тони Блеър се извини. Последствията в тази страна и до ден-днешен са чудовищни. Това е общото решение и ние го подкрепяме, посочи премиерът.

За съжаление в момента сме във време, много по-тежко от Студената война. По време на Студената война имаше много ясни разделителни линии, много по-ясни ядра, които се подкрепяха, два глобални играча, нещата имаха горе-долу някакви правила. Сега отношението на всички е толкова рязко и твърдо, че не съм никак оптимист за мирното развитие на света. Времето, в което масово ще се отзовават дипломати, когато ЕС отзовава своя посланик в Москва, надали ще доведе до повече мир, спокойствие и разбирателство, коментира премиерът.

Навремето имахме НАТО и Варшавски договор, сега има много геостратегически играчи, много конфликти и много малко отворени канали за диалог и комуникация. Няма по-лошо от войната, добави Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?