Борисов няма да подава оставка и се надява протестите да спрат

Премиерът пак се извини заради Валери Симеонов, но няма да променя кабинета

Борисов няма да подава оставка и се надява протестите да спрат

Премиерът Бойко Борисов и правителството му няма да подадат оставка под натиска на засилващите се улични протести, започнали срещу високите цени на горивата и пререснали в бунт срещу властта. Оставката на вицепремиера Валери Симеонов също не е на дневен ред. ГЕРБ няма да участва в друг кабинет в рамките на този парламент. Медиите са свободни, а ако има някакъв натиск върху тях – това трябва да бъде казано от журналистите.

Това декларира министър-председателят по време на едночасово интервю пред бТВ в четвъртък, уточнявайки, че не вижда причина да сдаде предсрочно властта за трети пореден път.

Масовото недоволство в различни градове в страната ескалира в пътни блокади от неделя насам, като се подготвя нова голяма демонстрация следващия понеделник. Протестиращите вече настояват за оставка на кабинета, по-високи доходи и пряко участие в управлението.

"Надявам се да спрат протестите, защото цените на горивата падат. Държавата в лицето на правителството няма повече възможности да намали цените, освен ако не намалим акциза, но така ще намалеят и социалните плащания", коментира Борисов, отбелязвайки, че сред участниците в протестите имало и такива, които го правели срещу заплащане и по партийни подбуди.

Преди дни зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза, че зад протестите стоят БСП и президента, които обаче не потвърждават това.

Борисов изтъкна, че цените на горивата са паднали средно с 20 стотинки. И увери, че управляващите полагали "огромни усилия" в тази посока, въпреки че цените "не зависят от нас, зависят от пазара".

Махането на Валери Симеонов зависи от патриотите

По отношение на продължаващия над 20 дни протест на майките на деца с увреждания с искане за оставката на Валери Симеонов, Борисов повтори, че отстраняването на вицепремиера зависело само от коалиционните му партньори в "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов и Волен Сидеров:"Оставката на Валери Симеонов стои на дневен ред при Патриотичния фронт, т.нар. "Обединени патриоти".

На въпрос ще има ли други рокади в правителството, Борисов отговори: "Ще има, разбира се, просто сега не е моментът да правя такива (рокади - б.р.). Валери Симеонов не е само вицепремиер, а председател на партия в коалиционния съвет, на НФСБ. Ако беше само вицепремиер, аз щях да бъда неотстъпчив. Това е работа на "Обединени патриоти".

Министър-председателят така и не обясни от кои министри не е доволен и евентуално кога биха били тези рокади в кабинета.

Наред с това премиерът за пореден път се извини от името на лидера на НФСБ за изцепката му, че протестиращите майки използвали "уж болни деца" за постигане на финансови цели.

"Доста поработихме по този закон (за хората с увреждания – бел.ред.) и с едно обидно изказване на Валери Симеонов майките отново се върнаха на улицата. И ми е мъчно, и ме е яд. Не е в моите възможности да прибера майките и децата им от улиците", допълни премиерът, изразявайки надежда, че вицето му е осъзнал, че децата с увреждания не са "уж болни", защото "е видно, че са болни".

"Имахме коалиционен съвет и всички преценихме, че трябва да се извини. Той не искаше да го направи публично",  обясни Борисов.

Попитан дали смята, че извинението на Симеонов към майките е било искрено при положение, че до последно твърдеше, че няма за какво да се извинява, Борисов потвърди: "И той има човек с увреждане в семейството и знам колко тежко и колко трудно го понася. Пак съжалявам и пак се извинявам!"

За критиките от президента

Борисов многократно подчерта, че се правят усилия за постепенно увеличаване на доходите на хората, посочвайки заплащането на учителите, полицаите и служителите в затворите, които наричал "галено" тъмничари.

"Казвате, че на депутата заплатата се вдига с 90 лева. На президента става 11 000 лева, с 4000 повече от моята, която става 7000 лева с над 30 години трудов стаж, иначе е 5000 и нещо", продължи Борисов в отговор на критиките, отправени му от президента Румен Радев, че ГЕРБ възражда модела на партията-държава.

"Бедността не е грях, когато вземаш 11 000 лева", каза още премиерът в отговор на изявлението на държавния глава срещу подготвяните по-високи данъци за стари коли.

"Уважаеми депутати, българите притежават стари автомобили не защото са безотговорни към природата, а защото не могат да си позволят нови. Бедността на българите не е грях, за да я облагате с данък", бяха думите на Радев, който наложи и вето над тази част от предлаганото от управляващите ново данъчно законодателство.

"Президентът да ме критикува колкото иска. Партията държава е неговата партия", обобщи премиерът, припомняйки, че по времето на БКП се чакало с години за "Москвич", ако кандидатът не е част от партийната върхушка.

За протести и избори

Относно протестите Борисов заяви, че в момента с 20 стотинки са паднали цените на горивата и ще продължат да падат, защото цената на петрола пада.

По думите му държавата в лицето на правителството няма повече възможности да поевтини горивата, защото означава да намали акциза.

На въпрос дали всъщност ниските доходи са изкарали хора на улиците и дали те не са големият проблем, Борисов отново изброи колко много пари се раздават с бюджет 2019 - за учители, за бюджетни заплати, за хора с увреждания и т.н.

"Във всяка една сфера се повишават доходите! А коя партия върза електромерите на хората за "Мариците", ами 3 милиарда за Белене, а в кой мандат падна КТБ и струваше 3.7 милиарда, айде тия седем милиарда да ги разпределим на хората! Доходите непрекъснато се увеличават и ще се увеличават. Аз разбирам те да дават рецепта как ще се увеличат!", каза Борисов, който призова БСП да не се крие зад Орешарски, а да си припомнят какво са направили.

ГЕРБ няма да участва в друго правителство в това НС

В разговора на няколко пъти Борисов категорично отхвърли идеята, че може да има нов кабинет в рамките на настоящия парламент. Той заяви, че ако се стигне дотам, ще се мине през избори.

Относно социологически прогнози, че разликата между ГЕРБ и БСП се топи, той заяви, че въпреки "яростните атаки всеки ден отвсякъде и за две години те не могат да ни стигнат“.

По повод протестите пък Борисов коментира също, “че има платени, че има партийни намеси... Е, те се виждат. И това е нормално - опозицията да подкрепя протестите, защото те във всички случаи подлагат управлението на изпитание. Но именно с подобни изпитания БСП за две години не може да достигне това, за което претендира, че иска да управлява."

За медиите

В контекста на изявлението на президента свързано с медийната свобода пък, министър-председателят за пореден път се опита да обясни, че в България има свобода на слвоото.

"Президентът нападна медиите, даде ви оценка, атрофирали медии. Вие (bTV - б.р.) не цитирате в. "Сега" или сутринта не пуснахте карикатурата му... Ти не спориш с мен, спориш с президента, той ви даде оценка. Това въпрос към мен ли е, имам вестник, телевизия, медия ли имам? Вие трябва да излезете и да отговорите кой ви пречи“, обърна се Борисов към водещият.

Трябва да излезете и да кажете: "Борисов ми пречи!"Оценката на президента не е към нас, тя е към медиите, съберете се, имате си представителни органи. Не ни вкарвайте нас да се обясняваме за медиите, това са си ваши проблеми." Така Борисов прехвърли темата към полето на журналистите и че едва ли не те са си виновни за състоянието на медийната среда в България, която непрекъснато се срива в класациите за свобода на словото.

"Темата медии и това, което каза президентът... Според мен вашите асоциации трябва да се съберат и видят откъде и защо е останал президентът с това впечатление. Партията държава е неговата партия, която го издигна за президент. ГЕРБ е от 10 години във властта, каква партия държава, след като два пъти отивам и казвам - заповядайте, демокрацията ми е най-мила, елате да управлявате."

След като Борисов спомена няколко пъти, че има опозиционни медии бе попитан дали по неговата логика има и проправителствени. „Не, няма. Казвам, че има… под опозиционни в случая какво съм имал предвид -които всеки ден ни окарикатуряват, всеки ден пишат срещу правителството и нито един ред добър в рамките на цяла година. Е, не може да не сме направили нищо добро за една година. Толкоз по темата", заключи премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от България