Борисов: Няма да затваряме повече, отпуснахме всичко и още ще го разхлабим

93 са новите случаи за последното денонощие, потвърдените минаха 3000

Борисов: Няма да затваряме повече, отпуснахме всичко и още ще го разхлабим

Правителството повече няма да налага блокади на градове и села заради коронавируса и възнамерява да отмени и малкото останали противоепидемични мерки след 30 юни, обяви премиерът Бойко Борисов в петък. Властите считат, че болестта вече не е толкова силна, а същевременно болниците са достатъчно укрепени, за да се справят със ситуацията. Обещанието да не се налагат повече ограничителни мерки идва на фона на сериозен ръст в броя на заразените през изминалата седмица и прехвърлянето на 100 нови случая за денонощие в четвъртък. За последното денонощие бяха отчетени 93 нови случая, като в страната има няколко по-големи огнища - в Родопите, Сливен, Шумен, а също така има ръст и в броя на заразените в София, без обаче да има конкретно огнище.

Повече няма да затваряме

Премиерът Борисов заяви в началото на петъчното правителствено заседание, че повече няма да се затваря нищо и дори демонстрира раздразнение защо тази тема продължава да се дискутира в общественото пространстсво. Новата линия на поведение контрастира със заявеното преди месец от Борисов, че при 100 случая за денонощие, "затваряме отново всичко", което създаде обществено очакване за налагането на нови по-строги мерки.

Борисов 1 към 1: Отпуснахме всичко и още ще го разхлабим

Тъй като няколко дни подред различни тези се пускат в публичното пространство, макар че вчера много ясно във Варна казах, след като с министъра на здравеопазването и колегите от щаба я разисквахме тази тема, повече няма да затваряме. Не знам защо тази тема продължава да се дискутира. Ясно докторите казаха, че силата на вируса в момента не е така мощна, както беше февруари-март в началото. Второ, направихме абсолютно всичко, за да си укрепим болниците, да се третират с медикаменти веднага болните и ако забелязвате проблемите, които имаме в момента... уж интелигентни хора... Не може да чакаш една седмица, да виждаш, че си много зле, да се мъчиш, да се гърчиш, да имаш всички симптоми и да не отидеш в болница да се лекуваш, а да заразяваш хората. 

Отпуснахме всичко, най-либералните мерки имаме, и на практика всичко е отворено в момента в България и целта ни е от 15 юни до 30 юни още да разхлабим, за да може от 30 юни нататък, да пуснем вече всичко. Това е плавно движение. Но срещу глупостта не можем да направим нищо.

Когато знаеш, че си заразен и нарочно ходиш или на не знам какъв герой се правиш, подлагаш под риск огромни групи хора. Затова виждате, където имаме клъстери, веднага локализираме, за да наложим дисциплина където не я спазват. В това шуменското село просто нямаше дисциплина, не искат да я спазват. 

Още

"Отпуснахме всичко, най-либералните мерки имаме, и на практика всичко е отворено в момента в България и целта ни е от 15 юни до 30 юни още да разхлабим, за да може от 30 юни нататък, да пуснем вече всичко. Това е плавно движение. Но срещу глупостта не можем да направим нищо. Когато знаеш, че си заразен и нарочно ходиш или на не знам какъв герой се правиш, подлагаш под риск огромни групи хора. Затова виждате, където имаме клъстери, веднага локализираме, за да наложим дисциплина където не я спазват. В това шуменското село просто нямаше дисциплина, не искат да я спазват", коментира Борисов, давайки да се разбере, че държавата все пак си запазва правото да налага дисциплина където е нужно, както в поставеното под карантина шуменско село Изгрев.

Борисов се възмути и от критиките срещу мерките на щаба и правителството от срана на  български лекари, визирайки очевидно поканата за диспут по темата. Премиерът коментира, че такива мерки като у нас се прилагат в едни от най-развитите в медицинско отношение държави по препоръка на техните лекари и учени и попита трябва ли тази експертиза да се зачеркне. По думите му призивите за масово тестване биха имали смисъл, ако имаше лечение за коронавируса или ако всички седяха затворени: "Тезата с тестуванията върви само ако има лекарство и само ако продължат мерките и всичко е затворено. Обратният вариант – какво донася теста сега? 5% имат антитела. Значи 95% нямат. Ние трябва да стоим затворени по тази логика. Само че ние не искаме да стоим затворени".

София, Сливен и Шумен с най-много болни

В същото време нови 93 случая на коронавирус бяха регистрирани у нас през последното денонощие при изследвани 2640 проби. Новите болни са с 11 по-малко спрямо четвъртък, когато бяха отчетени рекордните 104 новозаразени. Един човек е починал за денонощието. В болница са настанени 204 души, като 15 са в интензивни клиники и отделения.

Данните показват спад в броя на новозаразените в огнищата в Доспат и Сърница, като областите Смолян и Пазарджик са едва с по два нови случая. Остава обаче висок броят на новите случаи в Шумен (11) и Сливен (9), където са другите по-големи активни огнища – в шуменското село Изгрев, което от снощи е под карантина и в една от болниците в Сливен, както и заразените работници от Нови Пазар. Над една трета от новите болни за денонощието – 33 души са от София, като засега обяснение за високия им брой няма. 

Лекарка от Кърджали крила, че е болна и заразила близки и колеги 

Ръст в броя новозаразени отчита и Кърджали – 12 души. По данни на местното РЗИ  от 5 до 11 юни заразените сса общо 17, като 12 са от последното денонощие. 11 от новите случаи в Кърджали в последните дни са свързани с лекарка от София, която пренесла заразата, връщайки се в родния си град и посещавайки местната болница. Преди ден белодробното отделение на местната болница беше затворено след установяването на болен персонал. Според властите лекарката е крила, че е болна и така е заразила нейни близки и колеги

Сред заразените са лекар и санитарка в  белодробното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" - Кърджали, заради което отделението от вчера е затворено.  В него има 15 пациенти и 3 медицински лица, които са карантинирани там от 48 часа. Днес тестовете им са отрицателни и предстои след повторна дезинфекция, отделението да бъде  отворено.

В отделението инфекцията влиза, след като лекарката отива на свиждане на 74-годишна тежко болна жена, съобщи бТВ. Тя е допусната в отделението, тъй като преди това е работила там, макар свижданията да са били забранени. Според нейни колеги от болницата, тя е посетила и инфекциозното отделение и се е оплакала, че има температура от няколко дни, заради което сама е поискала да и бъде направен тест. След отчитане на положителния резултат, тя заявила, че от връщането си от София на 23 май е нямала контакт с никого, защото не е излизала от дома си. Колегите ѝ от болницата обаче подават друга информация в РЗИ. 

Заради отказа за съдействие от нейна страна, установяването на контактните лица и  тестването им отнема близо седмица, твърдят властите. Заради укриването на информация е започнала и прокурорска проверка по случая.

След направените тестове  става ясно, че  заразени с коронавирус са лекар и санитар от белодробното отделение, 74-годишната болна, при която лекарката е била на свиждане, 90- годишна пациентка, която е била в една стая с нея,  инфекционист от  частната болница в Кърджали, както и  членове на семейството на лекарката от  с. Черноочене, една от която работи като шивачка в цех в селото. 

Още заразени медици в Сливен

Епидемичната обстановка в Сливен остава усложнена. По-големият брой заразени през последните дни е свързан с огнището на короновирус в частната болница "Хаджи Димитър", както и с контактните на заразения персонал. Другото огнище е в Нова Загора, където днес има четирима новозаразени. В болницата в Сливен е била направена дезинфекция и се очаква разрешение от РЗИ да се отворят определени отделения. Значителна част от персонала е под карантина или в болница.

Освен това има и три положителни проби в Oтделението по хемодиализа на областната болница в Сливен. Една сестра и две санитарки са с Cоэса-19. Състоянието им е добро, те са изолирани в отделението, каза за бТВ д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински". Направени са тестове на целия персонал и на пациентите, всички резултати са отрицателни. Отделението е дезинфекцирано, но няма да спре работа. Инфекциозното отделение на областната болница е пълно. Обсъжда се разкриване на допълнителни легла, което зависи от динамиката на заболяването в близките дни.

Досега политиката в Сливен е била да се хоспитализират всички, дори най-леките случаи, а това натоварва доста здравните заведения, затова в областния щаб обмислят промяна. Общопрактикуващите лекари ще наблюдават пациентите на домашно лечение, за да може да се освободи ресурс на инфекциозните отделения."

Шуменското село Изгрев остава затворено до 25 юни. То беше поставено под карантина в четвъртък вечерта, която ще продължи 14 дни.

В селото е започнало масово изследване на хората и в рамките на три дни ще бъдат направени 300 теста.

Болният от къмпинг "Градина" е интубиран

В петък започна и пълна дезинфекция на къмпинг "Градина" край Созопол, след като вчера стана ясно, че един от къмпингуващите е с коронавирус. Става въпрос за 41-годишен мъж от София, който в момента е в Инфекциозната болница в Бургас. В петък следобед стана ясно, че състоянието му се е влошило и той е бил интубиран.

Според обясненията на институциите, мъжът е пристигнал в къмпинга вече заразен, като е очаквал да се оправи на морето, но състоянието му се влошило.

Според персонала на къмпинга мъжът не имал контакти с други къмпингуващи и не е излизал от караваната си, така че нямало основания за притеснения сред останалите летовници. В момента там почиват около 50-60 души. Дезинфекция се прави всяка седмица. 

Споделяне

Още по темата

Още от България