Борисов: Няма значение какво мисли България за руските удари в Сирия

Бойко Борисов, сн. БГНЕС

"Докато САЩ не се разберат с Русия за Сирия, всички останали държави, каквито и позиции да имат, няма никакво значение". Това коментира премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос кога българските власти ще излязат с официална позиция за ударите на Русия над Сирия.

"Нашата позиция винаги е била една и съща - с дипломатически и с мирни средства да се реши политическият въпрос в Сирия. След като това не е станало, са взели тези мерки", заяви Борисов.

Той прогнозира, че бежанската вълна ще се засили, защото ударите над Сирия "ще подгонят още хора".

Преди ден ДПС поиска президентът Росен Плевнелиев да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради ситуацията в Сирия и формирането на официална българска позиция.

Българската позиция по бежанската криза пък, официализирана от премиера Бойко Борисов, еволюира значително през последните седмици - от "големите началници да се разберат" до конкретни предложения. Така по-рано този месец Борисов предложи пред лидерите на Европейския съюз създаването на хуманитарна зона за сигурност на територията на Сирия, за каквато от години настоява Турция.

Западът обаче е подозрителен към искането на Анкара, тъй като има сериозни съмнения, че зоната за сигурност е част от плановете на турския президент Реджеп Ердоган да ограничи кюрдите в Сирия и Ирак.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?