Борисов нямал търкания с Патриотите, а малко работно напрежение

Борисов нямал търкания с Патриотите, а малко работно напрежение

Няма напрежение в управляващата коалиция, никога не сме имали търкания с Патриотите, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти във вторник, когато се е провел коалиционен съвет на партиите от управлението.

"Аз и вицепремиерът Валери Симеонов бяхме на работа цяло лято, а другите бяха в почивка и имаше малко напрежение в това отношение", обясни Борисов целта на коалиционната сбирка. Той съобщи за нея след редовната среща на институциите с големите тютюневи компании.

"Едно от основните неща, за които беше упрекнат Валери Симеонов - за това, че във Фейсбук е казал, че на ДНСК ще бъде сменена шефката… Ами, той му го е казал Нанков (регионалният министър Николай Нанков – б.ред.) на Министерски съвет. Така че върху него се изсипа много напрежение – защо през Фейсбук уволнява човек… Аз му дължа извинение за това, че министър Нанков, след като му е казал, че ще бъде сменена (Милка Гечева), не е излязъл да го каже публично. Така че мина много добре, много спокойно във всяка една тема", разказа Борисов.

Миналата седмица вицепремиерът Валери Симеонов обяви в телевизионно интервю, че няма диалог с премиера, както и че в коалицията има напрежение, свързано с кадрови проблеми.

Премиерът неглижира напрежението като работно, но коментира исканията за по-високи заплати. "Повече от всички искам на полицаите, пожарникарите, учителите, военните и на пенсионерите да се вдигат доходите", декларира Борисов, но отново обясни, че изпълнението на желанието му зависи от бюджетните приходи.

Никога не съм работил под натиск, заяви той по повод планираните от полицаите протести от 1 януари, в случай че дотогава не им бъдат увеличени трудовите възнаграждения.

"Точно тези, които ми поставят ултиматуми, със служебни коли, с офиси, с всички привилегии в МВР, не им отива. Ще се срещна с тях, когато пожелаят, ще им дам финансовите параметри, ще им обясня какво правят колегите, защото трябва и за съдебна полиция да се даде, трябва и за линейки да се дава, и за санитари, и не може всичко наведнъж", обясни той. И добави, че заедно с двамата министри - на отбраната и на вътрешните работи - щели да видят с какви средства разполага държавата за увеличение на бюджета на ведомствата.

Министър-председателят не пропусна и любимата си тема за контрабандата, която, по думите му, когато започнала битката с нея, била 34 процента, а сега вече е 7 на сто.

"В милиарди се измерват повече пари в бюджета. Тези милиарди са отивали в "бизнесмени“ и са замърсявали цялата държава“, заяви Борисов.

Споделяне

Още от България