Борисов обеща безплатни трансплантации за всички нуждаещи се

Борисов обеща безплатни трансплантации за всички нуждаещи се

Правителството ще направи конкурс за избор на банка, която да отпусне най-изгодния кредит за покриване на трансплантациите на всички чакащи българи, съобщи премиерът Бойко Борисов в интервю за в. “24 часа”, публикувано в петък.

Ако трансплантациите не могат да се покрият от бюджета, което е твърде вероятно, Борисов щял да се обърне към банките и която даде най-изгодна лихва, ще тегли кредит.

"Къса ми се сърцето на мен, като ги гледам по телевизията с банковите сметки. Майки, бащи с деца на ръце. “Чакаме, 20 000 евро нямаме, 10 000 евро събираме. Дадени 10 000 лева, трябват още 10 000. И държавата седи и му гледа сеира", възмути се Борисов. Той допълни, че държавата трябва да е солидарна, а не като предишния кабинет да праща на море 3000-4000 от 2 милиона пенсионери.

Пред бТВ премиерът дообясни, че покриването на всички трансплантации ще струва "някъде към 95-96 милиона минимум".

"На всеки, на когото му излезе редът за трансплантация, държавата ще плати. И това в сряда ще го вкараме на Министерски съвет и се надявам, че всеки хуманист, всеки българин ще бъде доволен, ще ни подкрепи, а и по този начин ще покажем, че дали си в кома в Иран, или си на хемодиализа в България - има държава, която е готова да ти се притече на помощ", заяви Борисов.

В България здравното министерство плаща на болниците за всяка извършена трансплантация, но проблемът е в липсата на органи. Трансплантациите в чужбина са скъпи, също има недостиг на органи, а в някои държави се изисква да имаш донор. Около 56 хил. граждани чакат за присаждане на органи в ЕС, а близо 37 хил. души умират всяка година, докато чакат донор.

Междувременно се получи разнобой между изказванията на премиера и председателя на парламентарната здравна комисия Лъчезар Иванов по отношение ръководството на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Миналата седмица Иванов заяви, че се готви смяна в ръководството на НЗОК, включително и на директора Румяна Тодорова, която получи втори мандат след подранил конкурс.

Пред "24 часа" обаче премиерът Борисов заяви, че Тодорова ще запази поста си.

"Завчера разговарях с шефа на здравната каса г-жа Тодорова, която е сестра на Илияна Йотова - тази, която най-остро ме атакува и в дебата, и изобщо. Извиках я и ѝ казах: “Г-жо, вършете си работата спокойно. Това, че имате сестра партийка, която ми е политически опонент, не ви прави нито с привилегии, нито с пасив за мен.” И дадох пример с моята сестра. Които я познават, знаят, че е прекрасен лекар. Веднъж я бяха писали в една командировка да отиде, и аз я зачеркнах. Извиках я и казах: “Како, не искам да има прецедент.” Тя страда от това и затова на Тодорова ѝ казах: “Ти няма да пострадаш за това, че сестра ти е активист в друга партия.”, заяви Борисов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?