Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов обеща да не се кандидатира за президент при пълен мандат на кабинета

Лидерът на ГЕРБ очерта три сценария и остави отговорността за решението на останалите партии одина

37 коментара
Бойко Борисов. Сн. БГНЕС

Кога ще се новите парламентарни избори бе най-често задаваният въпрос в кулоарите на Народното събрание в деня на първото му тържествено заседание на 27 октомври. Очакваното с нетърпение изказване на лидера на първата политическа сила ГЕРБ по-скоро подхрани тези нагласи.

Бойко Борисов обяви готовност да оглави правителство на ГЕРБ, Реформаторския блок (РБ) и Патриотичния фронт (ПФ), както и с други партии, с които ГЕРБ имал близки позиции, което може да е с ограничен мандат – до 2015 г. когато да се проведат нови предсрочни парламентарни избори заедно с местните, или до 2016 г. с избори "2 в 1" – парламентарни и президентски. Борисов очерта и трети вариант - да се договори правителство с пълен четиригодишен мандат, като в този случай той обеща да не се кандидатира за президент в средата на мандата.

Има много тънки сметки, игрички и планове, но ГЕРБ не участва в тях, заяви Борисов с цел да се избегнат спекулации декларира: "Президентските избори не влизат в моите планове".

Така в политическата сделка за формиране на кабинет той за пръв път намеси и фактора президентски избори, без да е ясно каква е връзката между двете, освен неговите лични планове.

Борисов продължи да увещава останалите седем партии в НС, че макар ГЕРБ да са първа политическа сила, мандатът за съставяне на правителство е "общ на целия този парламент", тъй като никоя друга партия не желае да прави кабинет.

"Аз съм готов да поема отговорност и да изпълня и трите варианта. Затова ще поканя всички лидери на партии да вземем общо решение кой вариант да изберем", заяви Борисов.

Срещата е насрочена за вторник сутринта. Засега не е известно какви по-конкретни варианти ще предложи Борисов на останалите седем партии, или всичко ще се върти около въпроса кога да са следващите избори.

Всички внимават да не ядосат Борисов, който също внимава за "крехкия мир"

Нито един от изказалите се след лидера на ГЕРБ председатели на парламентарни групи не намери за нужно да му опонира. Самият Борисов предупреди в края на кратката си реч, че няма да продължава повече, за да не "торпилира крехкия мир", а очевидно изказващите се след него също много внимаваха да не ядосат председателя на първата политическа сила, която няма достатъчно депутати за парламентарно мнозинство нито самостоятелно, нито с дясноцентристкия Реформаторски блок.

В този дух премина и избора на Цецка Цачева от ГЕРБ за председател на НС. От гласувалите 232-ма народни представители, "за" бяха 219, "против" - 12, а един се въздържа

"Готов съм да нося пълната отговорност. Ясно ми е, че това може да е пагубно за партията, но по-пагубно ще бъде ако не направим правителство или отидем в януари (на избори -бел.ред.) и след това се мъчим да направим правителство", заяви Бойко Борисов.

"Аз истински се надявам, че лидерите на другите партии го разбират, както аз", заяви лидерът на ГЕРБ. Преди ден той покани втората политическа сила БСП да участва в управлението и предложи на лидера ѝ Михаил Миков председателството на парламента, но той отказа.

Борисов каза, че е готов да оглави правителство с РБ и ПФ, макар че преди ден постави като условие подписване на коалиционно споразумение и участие на партийните лидери в управлението, за да носят отговорност. Патриотичният фронт (НФСБ-ВМРО) отказва да се ангажира с политически представители в правителството, а да го подкрепя в НС на базата на подписана програма.

Според Борисов, ако политическите лидери участват в едно правителство като гарант, то ще е по-стабилно.

"Има и друг вариант – готов съм да приема предложението на Реформаторите – да не съм премиер. Това ще е вариант, в който не знам дори и аз дали ще мога да контролирам министрите, които ще излъчим от ГЕРБ. Всичко зависи от нас. Готов съм на диалог в името на държавата. Готов съм на всеки вариант, стига да гарантира стабилност", каза Бойко Борисов.

Както е известно, РБ сне искането си Бойко Борисов да не е министър-председател и то не е дискутирано на преговорите между тях.

РБ няма да е пречка за съставяне на правителство

В изявлението си от парламентарната трибуна съпредседателят на РБ Меглена Кунева заяви ясно, че Реформаторите няма да са пречка за съставяне на дясноцентристко правителство. "Ние сме част от решението за стабилността на страната, а не от проблема със стабилността. Декларираме пълната си готовност да поемаме политическа и лична отговорност в изпълнение на дълга ни към стабилността и призоваваме политическите сили да подкрепят дясноцентристки кабинет с ясна политическа отговорност на своите ръководства".

РБ, който има 23 депутати, дава кураж на първата политическа сила да формира стабилен кабинет, "небезусловно обаче, а срещу ясни гаранции за реформи", каза Кунева.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че трябва да се търси "нужния компромис за реформи, а не фалшивият консенсус на фалшивите елити зад гърба и за сметка на гражданите".

Вариант за "Б отбор" на ГЕРБ с премиер Румяна Бъчварова

Преди тържественото заседание на НС активът на ГЕРБ се събра втора поредна среща след проведена такава миналия понеделник, на която обсъди възможностите за формиране на правителство. Според неофициална информация на Mediapool, повечето участници са били на мнение да се върви към правителство с РБ и ПФ. С Патриотите ще се търси компромис да вкарат свои експерти в кабинета, което да се счита за политически ангажимент.

Бойко Борисов е обяснил и варианта с "политически безотговорно" правителство тип "Орешарски", което да има мандат до 1 юли догодина. В него ще участват експерти, както и "Б отборът" на ГЕРБ, а вероятен премиер ще е Румяна Бъчварова. Борисов обаче казал, че въобще не смее и да си помисли как ще излезе с такъв вариант пред лидера на ЕНП Жозеф Дол, който пристига в София.

Според източници от ГЕРБ Борисов е притеснен, че ако се откаже от премиерския пост, ще бъде обвиняван от политическите си опоненти в бягство от отговорност.

Големият проблем за него за пасивите, които ще натрупа правителството заради тежките задачи, които има да решава, при липса на категорична подкрепа и ангажимент от останалите партии в НС.

Десноцентристко управление не е възможно да се постигне мнозинство без ДПС

Междувременно лидерът на ДПС Лютви Местан повтори позицията на партията си, че няма да подкрепя "антиевропейска и антинатовска коалиция", каквато според него ще е коалиция с участието на Патриотичния фронт.

"Десноцентристко управление не е възможно да се постигне мнозинство без ДПС, но ние няма да подкрепим безпринципна коалиция. За нас ще бъде чест да бъдем ясна опозиция на подобен управленски мандат", каза Местан от трибуната на НС.

Малко по-късно лидерът на парламентарната група на АБВ Ивайло Калфин напомни как в предишното Народно събрание Местан е казал, че лявоцентристко управление не може да се постигне без подкрепата на ДПС.

АБВ е една от формациите, с които ГЕРБ постигнаха разбирателство за подкрепа, но условието на партията на Георги Първанов е за голяма коалиция ГЕРБ – БСП, каквато социалистите отказаха.

Националното съгласие трябва да е около няколко въпроси, които не са партийни – справедливост и ефективно правосъдие, промени в съдебната система, нов Изборен кодекс, демографска политика, балансирано регионално развитие, каза Ивайло Калфин.

Миков: Без неясни управленски формули

Лидерът на БСП заяви, че "трябва да се въздържаме от неясни формули за управление".

"Няма програмни, експертни правителства. Всяко правителство, подкрепено от повече от една политическа сила, е коалиционно. Не е честно да бягаме от отговорности”, допълни той.

По думите му не е честно спрямо хората политиците да се крият зад тези формули.

Той каза още, че БСП няма да отстъпи от "червените линии" и определи неолиберализма като отрицание на социалната държана и неприемлив.

"Ще подкрепяме проектите, които сме съгласни, и ще внасяме нови, когато не сме съгласни", каза Миков и допълни, че ще участват в решаването на проблеми с национално значение, като казуса с КТБ, необходимостта от актуализация на бюджета и проблемите в енергетиката.

Патриотичният фронт срещу етническите партии и за плоския данък

Лидерът на ПФ Валери Симеонов въобще не отвори дума за бъдещото правителство, но наблегна на това, че ще търси съгласие и единодействие с всички български сили в НС за отстраняване от властта на етническите партии.

"НФСБ и ВМРО са за здрава, богата и силна нация, а най-висшата цел на формацията ще бъде възраждане на добродетелите като родолюбие, човеколюбие и свобода", каза Симеонов, който изложи накратко и останалите програмни приоритети на ПФ.

ББЦ "насели" парламентарния център с ново име и обещание за подкрепа

"Ние сме готови да подкрепим кабинет на възможно най–широкото представителство. Първото ни задължение е да кажем истината на хората за състоянието на нашето битие", каза от трибуната председателят на парламентарнара група на ББЦ Светлин Танчев. По думите му групата вече ще се казва "Български демократичен център".

Според него незабавно трябва да се направи комисия, която да каже истината за скандалното разорение на КТБ. Хората да знаят кой излъга доверието им, каза Танчев.

Те поискаха постоянна комисия с 50% участие на граждански организации, която да преценява практическата ефективност на всеки законодателен акт.

Сидеров продължи с проруската риторика и се закани да е коректив

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че "Атака" ще приземява политическите хвърчила".

"Ще бъдем в своята позиция на коректив и ще приземяваме всички политически хвърчила, които са реят в облаците на така наречените "евроатлантически ценности". Ще вършим своята народополезна дейност и в този парламент и ще гледаме как в канализацията на историята потичат всякакви партии и коалиции, а "Атака" ще стои като скала над мътната река", каза Сидеров.

Той отново се обяви за "незабавно да прекратят идиотските санкциите срещу Русия". "Крайно време е европейските лидери да водят политика в интерес на собствените си държави и да прекратят васалното си положение спрямо Вашингтон. Да се следват доводите на Вашингтон означава, че ни въвличат във война", настоя той.

"Трябва да се сформира нов Европейски съюз на база на християнските ценности и на базата на истинския народен суверенитет. Това в момента не е така – този ЕС не работи за европейските народи, а против техния интерес", обяви Сидеров.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

37 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Kruger
  #37

  Няма никакво значение какво казва Борисов по въпроси какво щял да (не) направи в бъдеще. Всички знаем, че неговото мнение не издържа повече от ден, максимум два.

 2. гаргамон
  #36

  Всички / РБ, ПФ, ББЦ, АБВ/ лъготиха НАРОДЕЦА предизборно, че са против ГЕРП и ще свалят и бесят Тиквата, та народеца им поверва и ги вкара в парламента . . . . . а сеги тия вагабонти предадоха тоя народ и се одупиха на мафиота Буда с поднесения му на тепсия вот!!!!

 3. Тончо
  #35

  И президент? Г-н Б.Борисов, спестете и това изпитание на крехката ни все още демокрация.

 4. Явор от Германия Костовист
  #34

  Използването на различни никове е абсолютно доказателство за липса на достоинство и безсилие. Лека нощ !

 5. Явор от Германия Костовист
  #33

  Слънчо ти си параноиден и пак си изпусна нервите. Не ми се вярва Андрей да е чак пък толкова злопаметен

 6. Майк
  #32

  Ще ти обясня ситуацията, преди да си взема ваната с шампанското: андрейка кварталната е отново тук, под псевдонима "лина". Не е поумняла и на йота, но иска да й се говорят мръсотии. Пуснали са я предсрочно от карантината- биха й печата в дерматовенерологията и сега е на диспансерен учет. Заразата е факт! Ползвай ръкавици за компютър! Чао, дойче-лостовак!

 7. Явор от Германия Костовист
  #31

  Моля ви! Размяната на обиди не е била за никого добър съветник

 8. Явор от Германия Костовист
  #30

  Ало Лина, ало слънчо, защо така с лошо!? Не можете ли да спорите като цивилизовани хора ???

 9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #29
 10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #28

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.