Борисов обеща да реформира МВР, но смъмри Чобанов за критиките

Борисов обеща да реформира МВР, но смъмри Чобанов за критиките

Неформалният лидер на ГЕРБ забрани говоренето в партията по адрес на МВР и направи заявка за промени във ведомството след като дойде на власт. В петък Бойко Борисов се разграничи от критиките на бившия директор на контраразузнаването Иван Чобанов, че днешното МВР работи както преди 1989 г. и прекомерно кокетничи с Русия.

Имаме национална стратегия за работата на МВР в програмата на ГЕРБ. Имаме своя програма, знаем какво трябва да се направи, когато дойдем на власт - ще го направим, заяви Борисов. Сега няма да съм аз човекът, нито хората, с които работя, ще са тези, които да критикуват и създават смут в работата на МВР, заяви преизбраният столичен кмет, който е бивш главен секретар на вътрешното министерство. Той припомни и думите си за МВР да говори или добро, или нищо и поиска всички, с които работи, да се съобразяват с това.

Това не е първата забрана, която Борисов спуска в ГЕРБ. Още като учредяваха партията в края на 2006 г., той забрани на съпартийците си да говорят за президента Георги Първанов и остави това право само на себе си. По-късно обясни, че да се обсъжда държавен глава по етикет прилягало само на лидер на политическа формация.

“МВР може да бъде критикувано много, но не от нас - там ми е минал животът, там са ми колегите и мисля, че има достатъчно критикари, които, ако трябва да се говори за МВР, може да го направят, ние няма да говорим за това", каза Борисов в отговор на въпрос дали споделя мнението на Иван Чобанов, че ведомството се е превърнало в тоталитарна структура. Борисов и Чобанов бяха в изключително близки отношения, докато единият беше шеф на професионалното ръководство в МВР, а другият – шеф на НСС.

Иван Чобанов се прибра в четвъртък от Хараре, за да хвърли оставка като ръководител на дипломатическата ни мисия там– “омръзнало му шест месеца да лежи покрай басейна”. На летището в София той бе чакан от много журналисти, приканени да сторят това от мистериозно съобщение, разпратено на мобилните им телефони. Демонстрирайки добра школовка, Чобанов се "изненада" от журналистическото присъствие, но използва трибуната, за да направи почти програмно изказване, включващо рязка критика към сегашното ръководство на МВР и анализ на проектозакона за Националната служба за сигурност. В същото време Чобанов даде индикации, че се връща в София да работи с Борисов и пътищата му за някаква кариера в тройната коалиция са затворени.

“Малко съм озадачен от вчерашните изказвания, които чух - много резки критики към Илия Илиев”, коментира Борисов твърдението на Чобанов, че главният секретар на МВР е “старшина”.

“С главен комисар Илиев съм работил добре през годините, както и с ген. Чобанов. Ще ги помоля да не си раздават такива квалификации в обществения ефир”, посъветва Борисов.

Той допълни, че бившият шеф на НСС би бил полезен за работа в държавата си и занапред, но в никакъв случай не трябва да отрича всичко преди това.

Още не сме се чували с Иван Чобанов, надявам се след изборите да се видим, с него работихме много добре в МВР - той е един добър директор, каза в петък Бойко Борисов пред журналисти. Запитан дали може да назначи Чобанов за зам.-кмет по сигурността, Борисов каза: “Зам.-кмет по сигурността имаме - това е нашият бивш юрисконсулт Юлия Ненкова, мисля, че тя се справя чудесно и няма да правя промени там”.

Чобанов не е първият напуснал шеф на служба, приближен на Борисов, който отправя тежки критики към начина, по който Румен Петков ръководи МВР.  Бившият началник на ГДБОП и кандидат на ГЕРБ за кмет на Русе Ваньо Танов заяви при излизането си от системата, че “политически чадъри пречат на ГДБОП да се бори с корупцията и организираната престъпност”. 

Така чрез “говорители” като Чобанов и Танов лидерът на ГЕРБ успява да огласи критични позиции към МВР, но без да се налага той лично да влиза в директен сблъсък с Румен Петков, който го застави да напусне МВР след смяната на властта през 2005 г. Тогава Борисов изрази открито огромна обида към бившия си политически патрон Симеон Сакскобургготски, тъй като той не гарантирал оставането му като главен секретар на МВР в правителството на тройната коалиция. По същото време Борисов каза, че най-голямата му мечта била да си остане висш полицейски началник, но след като не му дават, той няма друг избор, освен да прави собствена политическа кариера.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?