Борисов обеща да спре корупцията в ТЕЛК, без да ощети нуждаещите се

Предлаганата реформа е под въпрос след протест на хиляди хора с увреждания срещу нея

Хиляди хора с увреждания излязоха в сряда на национален протест пред Министерския съвет с искане за справедлива реформа с комплексни решения, в която те да имат активно участие. Премиерът Бойко Борисов, който преди ден разпореди изтегляне на наредбата за медицинската експертиза, която е част от подготвяната реформа в ТЕЛК, обяви в сряда, че целта на промените не е да бъдат ощетени хората с увреждания, а да бъде пренасочен ресурс от фалшиви решения към реално нуждаещите се. От думите на социалния министър Бисер Петков пък се разбра, че предстои да се уточни дали реформата ще продължи по вече изготвената концепция, срещу която хората протестират, или ще се премине към изготвянето на изцяло нова.

“Това, което мога със сигурност да кажа, е, че относно комисиите ТЕЛК ще използваме всички ресурси на държавата за по-голям контрол. Защото от там започва преди всичко проблемът. Целта беше да се направи всичко възможно да спре източването на различните системи от хора, които злоупотребяват. От години работим прекрасно с всички организации на хората с увреждания, които са на протеста. Разбирам тяхната болка, но те са наши съюзници“, каза Борисов.

По думите му целта на реформата не е да бъдат ощетени дадени хора, а “да се направи така, че средствата от фалшивите решения на ТЕЛК или източването на ресурс да остане за тези, които действително имат нужда от това“.

“Най-малко не сме мислили на някого да навредим, точно обратното. Но хора, които не ги заслужават и продължават да ги взимат, корупционните схеми в ТЕЛК – това не може да продължи“, коментира премиерът.

“1.7 млрд. лв. отиват в този процес и мисля, че един по-добър контрол ще е от полза за всички. Още веднъж апелирам за диалог“, заяви Борисов.

“Благодаря на хората, които протестират, утре и в следващия ден ще се срещнат с министрите, с вицепремиера и точка по точка, детайл по детайл ще обсъдим всяко едно нещо, което ги тревожи“, увери Борисов.

Протестиращите искат достъпна среда и работа

Организациите на хората с увреждания внесоха в сряда в Министерски съвет протестна декларация срещу готвената реформа в експертизата на работоспособността.

Те приветстваха вчерашното решение да се оттеглят промените в наредбата за медицинската експертиза, но настояват за изтеглянето и на депозираната в парламента концепция за промяна в модела за оценка на работоспособността.

Тя предвижда занапред медицинската експертиза да не води автоматично до социални придобивки като инвалидни пенсии и др., а допълнително да се оценява каква подкрепа да получи човек според това дали може да работи, или не.

Протестиращите обаче се опасяват, че промените ще доведат само до орязване на права върху социални придобивки, без реално да се създаде подкрепяща среда за тях, така че да са максимално пълноценни на пазара на труда.

Протестиращите настояват за достъпна среда, за работни места за хората с увреждания като се въведат квоти за наемането им, достъп до образование и професионална квалификация, рехабилитация, лекарства.

Според тях трябва да се отделят повече средства за медицинско обслужване, транспортни разходи, медицински изделия и помощни средства.

Бъдещето на концепцията за реформата е под въпрос

Социалният министър Бисер Петков коментира в сряда, че на насрочената за четвъртък среща с хората с увреждания ще бъде обсъдено дали те подкрепят въвеждането на модела на Световната здравна организация за функционалността на човешкия организъм като методологична база за извършване на оценката на хората с увреждания и как виждат организацията на медицинската експертиза.

“Аз съм внесъл концепция за реформа на експертиза на работоспособността в изпълнение на решение на Народното събрание. Фактът, че по тази концепция не са произтекли последващи действия, означава, че тя е замразена. Чакаме заедно с представителите на хората с увреждания да продължим разговора – дали тя може да бъде основа на някои съществени изменения, или би трябвало да работим изцяло по нова концепция“, каза той.

Той за пореден път увери, че промените не целят намаляване на парите за хората с увреждания.

Каракачанов: Две села "усвояват" 285 600 лева годишно

Темата с реформата в системата на ТЕЛК трябва да бъде подложена на широко обсъждане, докато се постигне обществено съгласие, коментира вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Той за пореден път се обяви за затягане на контрола при издаването на решения за инвалидните пенсии. Според него трябва да се въведе електронно досие и електронна здравна карта, както и т.нар. обслужване на едно гише, чрез които лесно може да се контролира целият процес. Ето това е контролът, който държавата трябва веднъж и завинаги с цялата строгост на закона и сила на държавния апарат да наложи, заявява лидерът на ВМРО.

Според Каракачанов трябва да се спрат парите към онези, които лъжат държавата и злоупотребяват със средства, които могат да бъдат пренасочени към други нуждаещи се групи. Към момента в България по документи има около 550 000 хора с увреждания. При намаляващия прираст и около 7 милиона население тази цифра звучи нереалистична, коментира Каракачанов. Социалната и здравна система на страната ни отделят 1 млрд. и 700 млн. лева на година за изплащане на инвалидни пенсии. За справка през 1989-1990 г., при 9 млн. население, хората с увреждания са били около 150 000, отбелязва той. 

"Отново подчертавам тезата, която много пъти аз и от "Обединени патриоти" заявявахме в предизборната кампания, че не може болният да носи здравия. Против съм нашите майки и бащи да взимат мизерни пенсии, а в същото време хора, които нямат никакво правно основание, да водят един доста по-добър от тях живот на техен гръб", коментира Каракачанов.

Той дава пример с плевенското село Пелишат, където 34 от 38 деца, регистрирани при един личен лекар, са с диагноза "епилепсия". Сходен е случаят в село Бохот, където децата имат решение, което констатира "бронхиална астма". "Едно такова дете получава месечно от държавата около 350 лв. Нека направим сметката - само в с. Пелишат сумата, която държавата отпуска за един месец, е към 11 900 лв., а тя е сходна и в с. Бохот. За една година само така се усвояват 285 600 лв. Това е само в две села", заяви Каракачанов. 

БСП подкрепи протеста

Същевременно от БСП обявиха, че изцяло подкрепят справедливите искания на хората с увреждания и техния протест.

“Според предложената и засега отложена реформа от правителството на базата на експертизата на работоспособността, част от хората с намалена работоспособност над 50 % ще получат отказ за получаване на пенсия за инвалидност, а друга част ще получават частичен размер на пенсията. Пристъпва се към ограничаване на права при липса на реална възможност за трудова и социална интеграция на хората с увреждания. Поради неспособността правителството да се справи със злоупотребите и корупцията в тази система, се наказват хората с реални увреждания“, се казва в позиция на партията.

Според БСП с предложените промени не се гарантира ограничаване на корупционните практики и увеличаване на контрола.

Според левицата ГЕРБ отдавна манипулира общественото мнение, че броят на инвалидите в България е много голям, докато реално в България хората с увреждания са около 8 %, при 16 % средно за ЕС.

Каракачанов обаче призова да се спрат политическите спекулации по темата. "Нима БСП, които организираха днешния протест и се самоопределят като социална партия, са против увеличението на пенсиите на пенсионерите и подкрепят измамите с инвалидни пенсии?", коментира той. 

Споделяне

Още по темата

Още от България