Борисов обеща на Брюксел невъзможен план за реформи

Борисов обеща на Брюксел невъзможен план за реформи

Българското правителството прие в сряда невъзможен за изпълнение план за реформи в отговор на критичния доклад за върховенството на закона, публикуван от Европейската комисия през септември. В края на своя мандат и в условията на пандемия кабинетът "Борисов" 3 декларира, че ще стори почти всичко, с което лидерът на ГЕРБ отказваше да се ангажира през последните 11 години.

Планът на кабинета обхваща мерки, които засягат изпълнителната, съдебната власт и независимите контролни органи. Реформите са условно разделени в четири "стълба" по подобие на плана на Томислав Дончев за икономическо възстановяване от пандемията.

В стълб "Правосъдна система" се предвиждат мерки за "приключване" на законодателната реформа по отношение фигурата на главния прокурор, неговата отчетност и наказателна отговорност. Правителството обещава да се съобрази с доклада на Венецианската комисия и действащата конституционна рамка, да подобри работата и независимостта на Инспектората към Висшия съдебен съвет(ВСС).

Надали има експерт в София, който да вярва, че правителството може да свърши това през следващите няколко месеца, а и след това, ако е съставено от същите политически играчи.

Българското правителство отказва да се занимава с отчетността на главния прокурор най-малко от 2009 година, когато излезе решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви срещу България". Още тогава съдът в Страсбург обяви, че България трябва да премахне недосегаемостта на своя главен прокурор, но премиерът Бойко Борисов упорито отказва да се занимава с това. Деосега той игнорира три доклада на Венецианската комисия по темата.

Реформата на съдебния инспекторат също е невъзможна задача, защото изисква конституционна реформа, за която ГЕРБ няма подкрепа. Инспекторатът е отроче на правителството на тройната коалиция от 2006 година. Подобна реформа няма да срещне горещата подкрепа на БСП и ДПС.

Обещаният втори стълб на реформата е свързан с промяна на законите, които имат отношение към борбата с корупцията. Тук единствената възможност е да се приемат твърде спорните предложения на главния прокурор за елиминиране на Върховния касационен съд по делата, където е постигнато единодушие между първата и втората съдебна инстанция. Според експерти целта е да се бетонират решенията на спецсъдилищата, които показват прокурорски уклон. Прокуратурата настоява за елиминиране на множество процесуални ограничения при събиране на доказателства.

Отделно правителството смята да прави поредния комплексен анализ на делата за корупционни престъпления и редица други анализи на наличните кадрови ресури за борба с корупцията. Отсега е ясно, че това няма да доведе до някакъв значим резултат. Правителството предвижда да подобри цялостната работа на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) като засили персонала и публичността.

Въпросите по третия стълб - Медиен плурализъм и свобода на медиите" са отложени за решаване до 2030 година. Те ще бъдат включени в Националната програма за развитие България до 2030 г.. "Ще бъдат поставени на обществено обсъждане въпросите, свързани със защитата на журналистите от посегателства, засилване на прозрачността относно разпределението на държавната реклама, както и повишаване на прозрачността относно медийна собственост, с цел формулиране на мерки. Предвижда се увеличение на ресурсите и капацитета на СЕМ", обещава правителството.

В рамките на четвъртия стълбна реформите, наименова - "Други институционални въпроси, свързани с принципа на взаимозависимост и взаимоограничаване", се предвижда приемането на Ръководство за последващата оценка за въздействие от Министерския съвет.

Праителството смята да прави предварителна оценка на въздействие за проектите на подзаконови актове на министри, които имат икономическо, социално или екологично въздействие,да се увеличат увеличаване на ресурсите на Комисията за защита от дискриминацията и омбудсмана.

Споделяне

Още по темата

Още от България