Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов обеща на МВР пари за гориво и униформи, но срещу по-малко опашки

И "Грипен"-ите се оказаха оправдание да няма пари за по-високи заплати

11 коментара
Премиерът Борисов и главният прокурор Цацаров не спестиха критики към ръководството на МВР. Сн.: БГНЕС

МВР ще получи допълнително към бюджета си за т.г. 5 млн. лева за гориво за полицейските патрули и 10 млн. лева за закупуване на летни униформи.

В замяна на това ръководството на министерството обаче трябва да се справи с опашките в КАТ и пред гишетата за издаване на лични документи, заръча премиерът Бойко Борисов по време на Националното съвещание на МВР в понеделник, проведено само 10 дни преди планирания масов полицейски протест в София с искане за увеличение на заплатите от 1 юли с между 15 и 20%.

От обръщението на министър-председателя към органите на реда, излъчвано на живо в профила му във Фейсбук, стана ясно още, че обещаните средства за гориво и униформи нямали връзка с недоволството на служителите, а Борисов работел по този въпрос от месец и половина.

Той обаче охлади надеждите на полицаите за увеличение на заплатите им и като причина за това отново изреди обичайния "каталог" от оправдания с принудителни раходи. Първият посочен бе плащането за оборудването за АЕЦ "Белене", което Международният арбитражен съд ни задължи да платим на руската "Атомстройекспорт".

"Вместо да ви дам за униформи и заплати, за Москва заминаха 1.3 млрд. живи лева"

"Миналата година, скъпи мои, благодарение на това безумие "Белене" – 3 млрд. лева. Вместо да ви дам за униформи и заплати, за Москва заминаха 1.3 млрд. живи лева. Ако не бях дошъл аз, да спра безумието на Драго Стойнев да проуча реактор за "Козлодуй" за още 10 млрд. лева, с кой щяхте да си говорите? Общо миналата година 2.5 млрд. заминаха за американските централи. Платихме 3.6 млрд. живи пари за КТБ. И службите, и всички други имат вина. Я сметнете как ще изглежда МВР, ако не сме платили тези пари", заяви премиерът, прибягвайки до обясненията, с които в началото на третия си управленски мандат оправда и липсата на средства за по-високи пенсии.

"Искам да повиша и вашите заплати, искам на военните да повиша. Само че ме задължиха да купувам "Грипени"-и, на последното заседание на МС, 800 млн. лв. за фрегати. Кой по-първо да стачкува? Явно сме призвани само да събираме пари и да се разплащаме за чуждите грехове. По-добре от нас, никой не го прави, защото досега никой не плаща", добави Борисов.

От думите му стана ясно още, че пари за по-високи заплати в МВР все пак може да се намерят, но след като бъде преборена контрабандата. Особено тази с горивата.

"Битката с контрабандата с усилията на ДАНС, на митниците, на прокуратурата, на данъчните борбата дава резултат. И тук имаме да желаем повече. В момента контрабандата на цигари е около 8%, трябва да стигне 5%", посочи Борисов, възмущавайки се, че от проверка на службите в 900 бензиностанции излязло, че има 900 манипулации в директната им връзка с НАП.

"Тормозите гражданите зверски"

Основен акцент в речта на премиера пред висшия ръководен състав на МВР бе най-новият приоритет на управляващите – разтоварването на административната тежест. В този ред на мисли той възнегодува от липсата на електронна връзка между МВР и останалите държавни институции при положение, че "имаме 700 души изчислителен център (дирекция "Комуникационни и информационни системи" в МВР – бел.ред.)".

"Те трябва да направят такъв софтуер. Навсякъде всичко да бъде закачено – с копченца да работите със света! Всичко да се качва на облаци в интернет. А всеки началник да задели време да постои на една опашка – ама и да чуе какво мислят за него... Друга дирекция – 1300 души! Управление на собствеността... И вие казвате – няма 5000 лева за Софийско (СДВР – бел.ред.) за капитални ремонти?! Ми, как ще имате при 1300 души, които се грижат за тази собственост?.. И всеки министър, който дойде при вас, така го облъчвате веднага: "Те са необходими тези хора". И тормозите гражданите зверски... Безумни неща се искат – лична карта с акт за раждане. За к'во ви е този акт за раждане", повиши тон Борисов, обръщайки се и към вътрешния министър Валентин Радев.

"Думата "нямаме пари или пък нафта" не искам да я чуваме"

След първоначалното "конско", премиерът сподели и добра новина за униформените – след като с МВР шефа смятали лимитите за гориво в неделя, взел решение патрулите вече да нямат дневен лимит. Ограничение, заради което полицаите масово се оплакват от години, че са принудени да просят милостиня от фирми или да сипват с лични пари.

"И вчера в неделя толкова часа работихме – колко патрула, колко бензин, колко нафта, колко километра на денонощие. И стигнах до извода, че не трябва да има лимит. Разбира се, да не се мине в другата крайност – да почнете да крадете бензина и нафтата, 'щото и това го има, можем да си го кажем тука", заяви пред полицейските началници Борисов, докато обръщението му продължаваше да се излъчва на живо във Фейсбук.

По думите му един патрул минава средно по 123 км на дежурство и ако това излиза извън дневния лимит за гориво, "ще ви го платя лимита отгоре".

"Така искам да бъдат направени нарядите – села, където има, да могат да отидат, да видят, да се срещнат с хората, да спре на площада, да каже: "Добър ден!" Ако има бабата нещо да каже, да се оплаче, да се съдейства. Думата "нямаме пари или пък нафта" не искам да я чуваме. И при най-лошите разчети, това ще ми излезе някъде на правителството още 4-5 млн. И да не чувам тези приказки: "Видите ли, не сме си свършили работата, 'щото нямаме патрул". Това е грехота да го кажем. В края на годината ви уравнявам сметката", представи накратко плана си за справяне с битовата престъпност премиерът.

"Имаш 10 милиона, незабавно ги раздай за летни униформи"

Другата тема, разнищена от Борисов, му бе "подадена" от главния прокурор Сотир Цацаров, който се възмути от неопрятния външен вид на жандармеристи, които видял на пост.

"Смятам, че е голяма глупост - тия, които са допуснали това с униформите (по данни на Синдикалната федерация на служителите в МВР нови униформи не са раздавани от 4-5 години – бел.ред.). Вие сте ми дали една справка, че 10 млн. трябват да възстановиме справедливостта. Ами зимни униформи? Мога ли от октомври да кажа: "Бъдете рахат – като застуди, ще сте добре"? Имаш 10 милиона, незабавно ги раздай за летни униформи! Началниците да видят, за да може сутрин, като ги подредите, все пак да имат що годе еднакъв вид. Давате парите и едните, и другите, и третите – да си напазаруват както трябва", гласеше директното нареждане към вътрешния министър.

Очаквано, гневът на министър-председателя на подмина и пътната полиция, която традиционно се слави като звеното с най-лоша репутация сред гражданите.

"Особено столичният КАТ. Това, което констатирахме при проверките, не знам как е допуснато... Така или иначе, министърът и главният секретар правят одит в момента. Ще ги поправим нещата. Там беше кристален израз на безхаберие. 90 тона алуминиеви табели седят и заемат помещения. Между министерството и всички останали дирекции - не може да се продадат?! В същото време министърът идва и всеки ден ми казва: "Дайте пари!" 90 тона алуминий седят?! Продайте и си ремонтирайте сградата, сложете си тоалетни", даде идея Борисов без да разясни как точно КАТ може да се занимае законно с подобна търговска дейност.

Излезе с решение и по друг проблем – практиката частни лица да взимат пари, за да придвижват регистрациите на автомобили, вместо собствениците им.

"Пишете в тефтерите – отивате и това го правите! Всеки ден искам директорите да отиват на едно гише, произволно – във време, в което не ги очакват. Терзийски (шефът на "Национална полиция" Христо Терзийски – бел.ред.), пращам ги... Същевременно пращаме хора в кафетата около КАТ – нарочно, като мечка на "Витошка". Излизат да ги видят и настава ужас. Всичките лобисти, прекупвачи, "дето искат на хората по 200 лв. да ги регистрират – Пепка, Цецка, Пепи...", разпореди лаконично Борисов.

"Икономическа полиция" е напълно заспала, обяви Цацаров

Преди него пред ръководството на МВР взе думата и главният прокурор Цацаров, който също не спести критики. Фокусът на неговото изказване обаче бе съсредоточен основно в работата на "Икономическа полиция", която била "в състояние на пълно заспиване и затишие".

"По отношение на националните служби отчитаме добро взаимодействие с ГДБОП. Има подобрен диалог със специализираната прокуратура. По отношение на "Национална полиция" бих казал същото, с едно изключение – "Икономическа полиция" е в състояние на пълно заспиване и затишие. От предадения ни списък се оказа, че има над 50 дублирания. Трудно можем да бъдем излъгани. Работата на "Икономическа полиция" е в пълна летаргия", заяви главният прокурор.

Според него дейността в областните структури на МВР в страната най-общо се дели на две групи: "Едната е работещи и другата – тихи дирекции. Това състояние е такова, каквото е и в териториалните дирекции на ДАНС, и в териториалните прокуратури."

Като положителни примери Цацаров посочи полицейските дирекции в Бургас, София и Пловдив. Но "има региони в страната, в които се предпочита тишината, защото така е по-удобно – съществуват спокойно".

"Това на практика е задача номер едно (борбата с корупцията – бел.ред.). Задача номер две е противодействието на контрабандата. Резултати могат да се постигнат, стига да има воля. Не деля типичните криминални престъпления на големи и малки. Убийството е новина за национален екран, но за нормалния български гражданин е престъпление", добави главният прокурор.

Той сподели и някои препоръки по отношение на Академията на МВР, която трябвало да предоставя 3-месечно задължително обучение на всички новоназначени разследващи полицаи, тъй като "тези колеги трябва да започнат работа обучени".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #11
 2. Направо съм възмутен. Небоснована и несправедлива критика на прилежните служители в МВР. Хората дават всичко от себе си и никъкво разбиране, никъква добра дума. Тормозели гражданите зверски, не работели с копченца със света, не качвали всичко на облаци в интернет... Това наистина не съм го очаквал нито от тартора на другарите от вторият ешалон на БКП, пребоядисали се в „Граждани за европейско развитие на България“ нито пък от неопетненият ни главен прокурор.

 3. Коментарът е изтрит, защото не е по темата на статията.
  #8
 4. Десен бесен
  #7

  Забравил си Боце още най-ниската такса "пренос" на Газпром през България. Безкрайните концесии, които си гласувахте и са с най-ниски такси в СВЕТА. Данък "картел" при горивата, данък "картел" при банките. Монополи във всички комунални услуги. Корумпирани регулатори. Данък "ДПС" в обществените поръчки. Данък "Седефчов шлем". Финансиране на сФински фирми от държавната банка за развитие. Комисионни, корумпирани държавни служители и т.н. Но нали ти си човекът с най-голяма власт в държавата. На кого се сърдиш?

 5. Коментарът е изтрит в 20:24 на 30 май 2018 от автора.
  #6
 6. На безгръбначното от Банкя винаги другите са му виновни. Сега старши ефреѝтор sdg ще трябва по джапанки да патрулира...

 7. [email protected]
  #4
 8. Nikola Nikolov
  #3

  Още един въпрос към краля-слънце и към тоя , когото той си избра за гл.прокур. - каква ОТГОВОРНОСТ и от кого е потърсена за безобразието "Белене" , та сега да се налага нашенските милицьОнери да ходят боси, голи и безпарични, поради липса на онези средства , които са заминали за "братска" путлеристка русия и в бездънните джобове на нашенските шлемовици - седефчовци, овчарчовци , манчевци, ......и тям подобна комуноидна, разбойническа паплач ???!!!

 9. Nikola Nikolov
  #2

  ...И , ако фирмата, експлоатираща тези централи, се води американска , да ни кажат КОЙ точно "американец" я притежава ???!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.