Борисов обеща на пенсионерите великденски добавки

Не е ясно дали ще има средства за всички и откъде ще дойдат парите за това

Премиерът Бойко Борисов присъства на освещаването на ремонтирана църква в село Български извор. Снимка: Пресцентър на Светия Синод

Кабинетът ще намери пари за великденски добавки за пенсионерите, обеща премиерът Бойко Борисов при освещаването на ремонтирана църква в село Български извор. Той не уточни дали всички възрастни ще получат допълнителни средства за празника, нито колко пари ще са нужни за това и от къде ще бъдат осигурени.

Още преди дни финансовият министър Владислав Горанов допусна, че великденски добавки може да има заради доброто изпълнение на държавния бюджет. По предварителни данни той ще е на плюс с 85 млн. лв. за първия месец на 2015 г. Излишък ще бъде регистриран за първи път от 2009 г., похвалиха се от Министерството на финансите.

Наскоро Борисов заяви, че се търсят начини за увеличаване на прихдите в бюджета с мерки срещу контрабандата и укриването на данъци. Това можело да донесе още около 1 млрд. лв. постъпления. Той обясни мерките с очакванията на пенсионерите да получат добавки за Великден, както това стана за Коледа. Тогава средства имаше за 1.3 млн. пенсионери, които получават под 286 лв. месечно. Те взеха по 40 лв. допълнително, което струваше около 50 млн. лв. на бюджета. Добавките бяха дадени въпреки свръхдефицита в бюджета в края на 2014 г.

За Украйна

При освещаването на църквата в ловешкото село Български извор Борисов коментира и усилията за разрешаване на конфликта в Украйна. Според премиера темата става все по-сериозна, а е тревожен сигнал изказването на френския президент Франсоа Оланд, че не се ли намери изход от ситуацията, сценарият е война. "Абсолютно подкрепям мнението на Франция и Германия за мирно решаване, а не с оръжие на този конфликт", каза премиерът. Двете държави предложиха план за решаване на кризата в Украйна, който се обсъжда на мирна конференция в Мюнхен.

"България има позиция, която е ясна и точна. Ние сме член на евроатлантическия пакт, но в същото време изпълняваме своите ангажименти и ще го правим, но искаме да се влага разум и въпроса да се реши по дипломатически път", заяви той Борисов, цитиран от агенция "Фокус".

Споделяне

Още по темата

Още от България