Борисов обеща на учителите за празника увеличение на заплатите

Борисов обеща на учителите за празника увеличение на заплатите

Премиерът Бойко Борисов честити празника на учителите – 5 октомври и потвърди ангажимента на правителството за чувствително увеличение на заплатите им.

"Честит празник на всички учители! Силно ценя Вашата работа и Ви благодаря за старанието и грижите, които полагате за децата на България. Майка ми беше учителка и добре знам как дълги години сте били с несправедливо малки заплати, но въпреки това винаги сте вършили Вашата работа професионално и с любов”, написа премиерът във Фейсбук.

”Но времената се променят, а Вие заслужавате нещо повече от добри думи. Като премиер на България и председател на най-голямата партия в Народното събрание, потвърждавам ангажимента на правителството и управляващото мнозинство, Вашите възнаграждения чувствително да растат и условията, в които работите да стават все по-добри. Още в бюджетната прогноза за 2020 г. са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи учителски заплати, което е поредната стъпка към обещанието ни за двойно увеличение в рамките на мандата, посочва той.

”Вярвам, че Вие го заслужавате и че всички българи подкрепят тези политики, оценявайки Вашата ключова роля в обществото.", допълва Борисов.

По повод Международния ден на учителя и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев отправи поздравление до българските учители:

"Скъпи учители, благодаря за търпението, добротата и всеотдайността, с която изпълнявате тази благородна професия. Защото от вас зависи не само дали децата ще са грамотни, образовани и успешни, но и дали ще са добри хора и достойни граждани”.

5 октомври е Международният ден на учителя. Отбелязва се от 1994 година насам.

Той влиза в световния календар по препоръка на ЮНЕСКО по повод годишнината от приемането на документа ''Препоръки, касаещи статуса на учителя''. Това става през 1966 година, а целта на документа е да се подчертае колко е важна ролята на учителите в обществото.

  

Споделяне

Още по темата

Още от България