Борисов обеща нов инвеститор за ОЦК-Кърджали

Премиерът лично преговарял с кредиторите на комбината

Борисов обеща нов инвеститор за ОЦК-Кърджали

В рамките на един месец ”Оловно-цинковият комплекс" АД в Кърджали ще има нов инвеститор, обеща в петък премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с протестиращите металурзи от комбината в Кърджали. Министър-председателят пристигна в града заедно с финансовия министър Симеон Дянков и министъра на икономиката Делян Добрев.

Срещата с близо 200 от протестиращите металурзи се състоя пред сградата на Областната управа в града.

”Очаквам до месец ОЦК да има нов собственик, мениджмънт и да започне работа. Вчера лично преговарях с банките-кредитори на предприятието, тъй като те го бяха отписали, за да ги убедя, че то е структуроопределящо и изключително важно за този смесен район и поминъка на хората тук”, обясни на хората премиерът, цитиран от ”Дарик”. Според него предприятието са необходими още около 20 млн.лв., за да се довърши започната модернизация

Преди посещението на Борисов, 500 хиляди лева от дължимите 1,4 милиона са били преведени по сметките на металурзите от ОЦК. Парите са част от 4-те милиона лева, които собственикът на ОЦК Валентин Захариев получи след финализиране на сделката с ”Горубсо – Мадан". Останалите суми се очакват след празниците.

"От тази седмица преговорите с потенциалните инвеститори в дружеството се водели лично с кредиторите, като за преговорите са пристигнали екипи финансисти от Женева, Мюнхен и Париж", обяви от своя страна вицепремиерът Симеон Дянков.

По думите му има насрочени срещи между кредитори и инвеститори във вторник и четвъртък идната седмица и прогнозира, че ”ако се работи по 2-3 дни седмично, до месец би трябвало да има решение на казуса ”ОЦК”.

След срещата Борисов седна на кафе в центъра на Кърджали с ръководството на ГЕРБ-Кърджали.

Преди да пристигне в града, премиерът и двамата министри посетиха Мадан, за да обявят на миньорите, че всичко по сделката е приключило и от вторник хората започват работа. Миньорите в Мадан са получили заплатите си в четвъртък.

"В рамките на един месец там (в Мадан-бел.ред.) ще заработи нова концесия, с нови 700 работни места", обясни министърът на икономиката Делян Добрев. Той допълни, че до края на годината се очакват още две нови концесии в района на "Горубсо - Мадан" и разкриването на още работни места. Премиерът и вицепремиерът получили кристали като подарък от мините в Мадан. 

Споделяне

Още по темата

Още от България