Борисов обеща още 40 дка за атракции в новия парк на Стара Загора

Имам си своя социология – децата, те не лъжат, каза премиерът

Жителите на Стара Загора от неделя имат ново място за развлечения, след като бе открит паркът, изграден върху бившите военни казарми. Лентата бе прерязана от министър-председателя Бойко Борисов, който обеща държавата да даде още 40 дка за разширяване на парка с още атракциони.

За построяването на новия парк Министерството на отбраната прехвърли на общината собствеността на 90 дка от военния терен, чиято обща площ е 130 дка. В момента от предоставената територия са усвоени 78 дка, на останалото място предстои изграждането на  спортна зала и паркинг.

В проекта досега са вложени 4 млн. лв. от държавата и 1 млн. лв. от общината, припомни Борисов обеща на присъстващите старозагорци, че ще имат продължение на парка – “още догодина по това време”.

“Аз имам своя социология – питам децата. Ако нещо им харесва, те си казват, те не лъжат. Като видях толкова деца тук, по спортните площадки, значи това е добро за тях. Поемам ангажимента - догодина ще имате целия терен”, каза Борисов.

Бойко Борисов благодари за отслужения водосвета и посочи, че без измолената от църквата помощ, не се случва нищо

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров пък благодари за помощта на премиера както за парка, така и за реализацията на други придобивки на града –за футболния отбор "Берое", пистата и осветлението на стадиона, новите тролеи и автобуси, новата детска градина.

Новият пак е близо до центъра на Стара Загора и дава възможност за повече зелени площи и места за отдих на жителите от три квартала – "Железник“, "Три чучура“ и "Казански“, посочиха от общината.

За децата са обособени три зони за игра според възрастта, оформена е и зона за игра на деца с трайни увреждания. Изградени четири игрища - за минифутбол с трибуни  със 100 места, за баскетбол, две площадки за бадминтон (волейбол), два тенискорта и фитнес на открито с 5 уреда. Всички игрални полета са осветени и оградени с висока ограда. Пешеходни и велоалеи осигуряват достъп до отделните зони на парка.

С исторически артефакти е изпълнен лапидариумът на парка, има три сухи шадравана, алпинеум, минизоопарк за отглеждане на дребни декоративни птици, японска градина с изкуствено езеро, подходяща за водоплаващи птици. Обособена е оградена площадка за разходки и занимания на домашни любимци, с препятствия и съоръжения за игра на животните.

Предстои да бъде избрано име на зоната за отдих. Обществено допитване очерта като най-предпочитани от старозагорци имената Новият парк и Западен парк. Крайното решение ще бъде взето от новия общински съвет след изборите в края на октомври.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?