Борисов обеща пред КНСБ, че освен за "бежанци и въоръжение", ще се мисли и за социални плащания

Лидерът на ГЕРБ подкрепя идеята заплащането в цяла Европа да бъде изравнено

Бойко Борисов проведе работна среща с генералния секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини и с президента на КНСБ Пламен Димитров. Сн: БГНЕС

Два дни преди да встъпи в третия си премиерски мандат Бойко Борисов обяви пред синдикалисти, че най-големите разходи на бъдещия кабинет ще са за "бежанци и въоръжение", но през тази година можело да се мисли и за повече социални плащания.

"Вместо да говорим за мир и социален просперитет, темата е въоръжаването. Европейският съюз не ме послуша преди години да затворим границите, сега ЕС и ние харчим много пари за бежанците, но решение на кризата не се вижда. Второ – ескалацията на въоръжението. Това, което се иска от нас, са нови милиарди. Надпреварата в тази област, липсата на воля в световните лидери по дипломатичен начин да решат въпросите, но те си имат своите интереси...", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в реч пред Осмия конгрес на КНСБ, който се провежда в понеделник.

"Войните, които се водят, безсмислени, хиляди човешки жертви, бежанци, огромен натиск върху икономиките на страните, особено в периферията - България, Гърция, Италия, финансовата криза в Гърция и политическата криза в Македония правят България страна, която е важна за ЕС със своята стабилност", подчерта Борисов и допълни, че именно заради стабилността е подал оставка преди няколко месеца, "за да ни подреди отново народът, както иска". "Това е върхът на демокрацията", заключи лидерът на ГЕРБ.

След като обясни в кои сфери ще отидат най-много бюджетни средства, Борисов успокои синдикалистите, ще тази гадина може да се мисли за повече социални плащания, защото "нямаме да плащаме за американски централи, за АЕЦ "Белене", за КТБ".

Той обеща в този мандат да бъде приета поисканата от КНСБ промяна в Наказателния кодекс, която криминализира неплащането на осигуровки и предвижда дори затвор за провинили се работодатели.

Борисов каза, че в 43-ия парламент не е стигнало времето за тези промени, но сега се надява в най-скоро време те да бъдат приети с голямо мнозинство, заедно с партньорите от "Обединени патриоти".

Борисов обеща също борба с контрабандата и "затваряне на всяко отвертсие, от което изтичат държавни пари".

Той изтъкна, че е дошъл лично пред конгреса на профсъюза, за разлика от лидера на БСП Корнелия Нинова, която се отчела само с един поздравителен адрес. Борисов каза, че и той можел да направи така, но предпочел да отиде, защото НДК не е толкова далече.

Бойко Борисов проведе в понеделник и работна среща с генералния секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини, който е в София за конгреса на КНСБ.

Той е представил пред него управленските приоритети на партията, свързани с повишаване на качеството на образованието чрез инвестиция в учителската професия. "Предвиждаме двойно увеличение на учителските заплати и насърчаване на младите специалисти в сектор "Образование". Залагаме на развитието на дуалното обучение, защото професионалното образование осигурява квалифицирана работна ръка за нуждите на бизнеса и дава по-добра перспектива за развитие на младите хора, е заявил лидерът на ГЕРБ, цитиран от пресцентъра на КНСБ.

"До края на мандата ни предвиждаме увеличаване на средната работна заплата до 1500 лева, а минималната – до 650 лева", обясни Борисов.

Лука Визентини е обърнал внимание, че България ще поеме председателството на Европейския съюз в трудна за Европа ситуация, свързана с правата на работещите във Великобритания граждани от страни членки на ЕС след Брекзит. Бойко Борисов, лидерът на КНСБ Пламен Димитров и Лука Визентини се обединиха около мнението, че заплащането в цяла Европа трябва да бъде изравнено, както и около инициативата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, наречена "Европейски социален стълб" като стигнаха до извода, че всички страни членки на ЕС трябва да се присъединят към нея, съобщиха от ГЕРБ.

Споделяне

Още от България