Борисов обеща вдигането на учителските заплати да продължи

Обмисля се предоставяне на безплатна храна за детските градини

Снимка: Правителствена информационна служба

Ангажиментът на ГЕРБ за увеличаване на заплатите на учителите ще продължи да се изпълнява, увери в неделя премиерът Бойко Борисов.

Преди изборите през 2017 г. ГЕРБ обеща заплатите на педагозите да се вдигнат двойно до 2021 г., когато средната учителска заплата би трябвало да достигне чисти 1600 - 1700 лв.

Обичайно увеличението на заплатите на учителите се прави от 1 януари, но в последно време се създават очаквания, че следващата стъпка може да бъде още от есента, преди местните избори, защото в момента бюджетът отчита огромен текущ излишък - близо 3 млрд. лв. към края на май.

"Това, което сме обещали, го изпълняваме. За образованието министър Владислав Горанов дава пари, без да се замисля", заяви Борисов, който в неделя посети Професионалната гимназия по селско стопанство в Стара Загора. Сградата и физкултурният салон на учебното заведение са санирани изцяло по Оперативна програма "Региони в растеж" с 1.3 млн. лв. Гимназията е спечелила по проект и средства и от МОН за WiFi мрежа и интерактивна дъска. "Това трябва да го има във всяко училище", каза още Борисов.

В учебното заведение се обучават общо 315 ученици по специалностите Автотранспортна техника, Организация на туризма и свободното време, Селски туризъм, Лозаро-винарство, Механизация на селското стопанство, Производство на хляб и хлебни изделия. Единайсет деца са върнати за постоянно в класните стаи в резултат на работата по механизма за включване в образователната система. Допълнително училището ще получи 26 000 лв. за работа с деца от уязвими групи.

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че гимназията в Нова Загора е една от общо 140-те професионални учебни заведения, които се ремонтират по ОП "Региони в растеж". В този програмен период приоритет ще имат професионалните училища.

По-късно Борисов посети и Сливен, където отчете, че над 40 хиляди деца, които никога не са ходили на училище, са влезли в класните стаи с помощта на разработената от кабинета програма.

Пред учители в една от детските градини в града министър-председателят съобщи още, че се обмисля предоставяне на безплатна храна за детските градини.

В Сливен премиерът Борисов инспектира реновирани инфраструктурни обекти, за които са отпуснати средства от държавния бюджет и оперативната програма "Региони в растеж".

Споделяне

Още по темата

Още от България