Борисов обеща Военновъздушно училище за 6-и май

Засега няма публични финансови разчети за възстановяването на университета в Долна Митрополия, ще се търсят платен прием и чуждестранни студенти

Бойко Борисов в Долна Митрополия, сн. БГНЕС

В разгара на поредица скандали премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще възстанови Военновъздушното училище в Долна Митрополия. Въпросът се обсъжда от години в специализираните среди, но така и придвижен сериозно напред, макар че всички партии от години подкрепят идеята.

Във вторник Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов посетиха Долна Митрополия, където премиерът обяви, че до 6 май училището трябва да бъде възстановено. В момента от университета е останал факултетът "Авиационен", който обаче е част от Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски“ във Велико Търново.

Каракачанов поясни, че предстои акредитация на училището, която той се надява да стане за около месец, след което ще има и решение на правителството. Само преди една година обаче министърът обясни, че Факултет "Авиационен" не може да се възстанови като Висше военновъздушно училище в Долна Митрополия през следващата 2019 година, тъй като акредитацията на Националния Военен университет във Велико Търново, част от който е сегашният факултет, изтича след 2020 година.

"И до 6 май да можем да кажем, че сме възстановили Военновъздушното училище. А този месец ще направим няколко копки на АМ "Хемус", за да може да си пътувате спокойно“, разпореди обаче Борисов.

Той обясни и какво точно трябва да се случи, за да има нов университет за празника на армията 6-и май: военното министерство изпраща до Агенцията по акредитацията писмо и справка, а образователният министър подкрепя от 1 до 6 месеца.

Засега обаче няма никакви ясни финансови разчети или визия за развитието на бъдещия университет. Oчаква се в него да бъдат обучавани както кадри за армията, така и цивилни срещу заплащане. Не е изключено да бъдат привличани и чуждестранни студенти. Този модел от години работи във Военноморското училище във Варна.

"Още далечната 2002 г. се обединяват военните училища, броят им намалява. Бил съм няколко пъти във Военноморското училище във Варна – там има страхотни хора, преподаватели, курсанти, зали, технологии и е на печалба, защото обучава много гърци“, обясни Борисов.

Той припомни, че тази година ще се дадат милиарди за военновъздушните сили, ако се сключи договора със САЩ за покупката на нови изтребители F-16 Block 70.

"Няма логика да се дадат толкова пари за самолети, ако пилотите и хората не са подготвени за тях. Това е много сложна професия, всяка грешка се наказва фатално. А и един хеликоптер е 50 млн. лв., а един самолет - 100 млн. лв.“, каза Борисов.

Каракачанов от своя страна определи възстановяването на училището като стъпка към икономическото въздигане на Северна България. 

Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски“ бе закрито през 2002 година.

Споделяне

Още по темата

Още от България