Борисов обеща зърнопроизводителите да получат милиард лева преди сеитбата

Борисов и Найденов връчиха на Черниче приз за Евросело '2012, сн. БГНЕС

На зърнопроизводителите предстои да се предоставят над 1 млрд. лв. преди започването на сеитбата, каза премиерът Бойко Борисов в четвъртък при посещение в симитлийското село Черниче, където заедно със земеделския министър откри нови обекти, изградени с пари от Програмата за развитие на селските райони. Черниче бе определено от министерството за земеделието за Евросело '2012 заради най-много привлечени евросрества

 

“От абсолютно спрени фондове, тогава ги наричаха несъвместимост, сега виждате над 54% са влезли пари в кметовете, в общините, директно при хората. Днес с Дянков съм разговарял за зърнопроизводителите, понеже по закон искаме да пазим и фискалния резерв - не можем да слизаме под неговите прагове, съм казал да ми се направи схема как да направим плащанията така, че преди сеитбата да си получат и те парите, остават още около 1.3 млрд.“, каза министър-председателят

 

Когато кметовете и институциите на държавата работят добре, парите по европроектите се усвояват и отиват директно при хората, допълни той.

 

Нека хората да кажат пред последните 20 години какво е правено по селата и по региона и какво се прави сега, продължи Борисов. Той разказа пред събралите се кметове от региона, депутати и жители на селото, че на идване видял и как върви строителството на автомагистрала "Струма" в участъка преди Дупница. “Гордея се, че я правиме, защото регионът само в рамките на последните няколко години се промени коренно с нея, заяви премиерът. Той се надява, че до две седмици очаква от Европейската комисия вест за финансирането на третия лот от магистралата - за Кресненското дефиле, който ще е с три тунела и сложни съоръжение по трасето. “Важното е, че близо 900 милиона евра чакаме там да бъде европейското финансиране“, допълни той.

 

С пари от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в Черничене е подменена изцяло водопроводната и канализационната мрежа, изградена е и нова асфалтова пътна настилка и тротоари на улиците.

Споделяне

Още от Бизнес