Борисов обеща защита на държавния интерес за "царските имоти"

Има политическа воля за връщане на държавата на дадени неправомерно земи и имоти, заяви в петък от трибуната на Народното събрание премиерът Бойко Борисов. В рамките на парламентарния контрол от ДСБ го попитаха какви ще са действията на правителство за връщане на загубените имоти от времето на предните два управленски мандата.

"По време на предишните две управления държавата загуби много имоти - гори, земеделски земи, т. нар. "царски имоти", "Алея Първа" във Варна и други", заяви зам.-председателят на НС Екатерина Михайлова (ДСБ, Синята коалиция).

Борисов припомни, че земеделският министър вече е завел дело в съда за връщането на 16 000 декара гори в Рила, които бяха дадени на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза-Хробок от поземлената комисия в Самоков. Институцията претендира и за 5 млн. лева обезщетение за извършената сеч.

Премиерът заяви, че и министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев вече е предприел необходимото за "връщането на земи и гори, дадени от държавата". "Тези процедури са скъпи и отнемат много време", добави Борисов.

Преди два дни регионалното министерство обяви, че са наети три големи адвокатски кантори, които да направят анализ на възможностите за връщането на всички имоти, предоставени на бившия лидер на НДСВ. За тази цел ще бъдат платени 15 000 лева, а резултатите се чакат до месец. Земеделското министерство плати 11 000 лева за подготвянето на иска за горите.

"Същата държава, която сега си иска обратно имотите, е направила всичките тези нарушения. Веднъж държавата решава едно, а после пак тази държава дава тези решения на съд. Това ще струва пари на същата тази държава, която е дала имотите. Много адвокатски кантори работят по тези въпроси", обясни Борисов, който беше призован от Михайлова да прояви "необходимата политическа воля".

Както съобщи Mediapool Сакскобургготски е предупредил премиера Бойко Борисов, че възнамерява да съди държавата в Страсбург, което бе потвърдено от министър-председателя. В края на миналата година парламентът прие мораториум върху правото на бившия премиер да се разпорежда с върнатите му имоти, докато не бъде прието специално законодателство

Преди две седмици Окръжният съд в Пловдив отхвърли исковете на Сакскобургготски и сестра му Мария – Луиза за признаване на собствеността им върху бившия царски дворец Кричим и над 370 дка ниви. Това решение постави под огромен въпрос цялата "царска реституция".

В същото време за "Алея първа" премиерът бе значително по-сдържан. "По въпроса за продажбата на "Алея първа", процедурата е сложна, решения за нейното осъществяване са вземани от няколко ведомства. Сделката е обект на прокуратурата", каза Борисов.

Сделката по продажбата на земята във Варненската морска градина бе сключена през май 2009 година от тогавашния областен управител Христо Контров (ДПС). Парцелите между 2-ра и 3-та буна на варненския плаж бяха продадени на "Холдинг Варна", въпреки че са изключителна държавна собственост.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?