Борисов обещал на Борис Джонсън да работи за Брекзит със сделка

Борисов обещал на Борис Джонсън да работи за Брекзит със сделка

Премиерите на България и Великобритания са провели телефонен разговор, а Бойко Борисов е обещал на Борис Джонсън да положи всички усилия за постигане на сделка за Брекзит.

"Изключително доброто сътрудничество в сферата на сигурността беше основна тема на телефонния ми разговор с министър-председателя на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия Борис Джонсън. По темата за Брекзит изтъкнах, че страната ни ще направи всичко възможно да се стигне до сделка, което ще бъде добре за всички", написа Борисов в своя профил във "Фейсбук".

Българският премиер е отбелязал, че има много българи, които живеят в Обединеното Кралство и същевременно много британци живеят в нашата страна, а това обогатявало двете общества.

Борисов акцентирал и върху голямото политическо и икономическо значение на Балканите и Югоизточна Европа. Той е казал пред Борис Джонсън, че през 2020 г. България и Република Северна Македония ще председателстват съвместно Берлинския процес, за което събитие британският премиер ще получи покана.

Правителствената пресслужба допълва, че разговорът е бил по искане на британския премиер. Двамата са акцентирали върху големия брой успешни съвместни операции в борбата срещу престъпността и наркотрафика.

"Трябва да продължим да работим в тези области", е посочил Борисов и е допълнил, че друга важна сфера на сътрудничество е образованието. Двамата премиери са се обединили и около значението на опазването на външните граници на Европа.

Накрая Борис Джонсън е поздравил Борисов “за управлението на държавата и за резултатите от европейските избори“. Той е отправил покана към българския си колега да посети Обединеното кралство, а Борисов му е върнал жестта.

Споделяне

Още от България и ЕС