Борисов обещал нова сграда на Конституционния съд

Борисов обещал нова сграда на Конституционния съд

Премиерът Бойко Борисов е обещал да осигури на Конституционния съд (КС) нова сграда. Това стана ясно от изказването на неговия председател Борис Велчев при откриването на международна конференция в София по повод 25-годишнината от създаването на съда.

"Струва ми се, че 25 години чакане са достатъчни, за да бъде намерена подходяща сграда за съда. Имам уверението на премиера, че този въпрос ще получи своето решение, а ние разчитаме на думата му", заяви той.

Пред журналисти в отговор на въпрос дали конституцията се нуждае от промяна, той отговори: "Най-малко конституционните съдии, които са призвани да пазят конституцията, трябва да апелират за нейната промяна, но аз си позволих този невъзпитан жест преди малко – да, нуждае се, например в частта за пряката конституционна жалба. Сигурно има и други примери, които могат да бъдат изтъкнати днес, но наличието на пряка конституционна жалба ще направи конституционния съд по-близък до хората".

По време на официалното си изказване той се обяви като "един от хората, които считат, че пряката конституционна жалба означава не само повече контрол от страна на обществото върху институциите, а тя е и допълнителна гаранция за правата на гражданите".

Споделяне

Още от България