Борисов обещава пълно разсекретяване на досиетата на ДС

Борисов обещава пълно разсекретяване на досиетата на ДС

Лидерът на ГЕРБ и бъдещ министър-председател Бойко Борисов обяви в петък намерението си да премахне всички ограничения при разсекретяване на архивите на бившата Държавна сигурност.

След като откри нов многофункционален спортен комплекс в Банкя, Борисов заяви, че вече е възложил на своята парламентарна група да подготви необходимите промени в Закона за досиетата. Пред Mediapool Борисов уточни, че ще бъде запазено единствено ограничението да не се разсекретяват досиетата на починали хора.

"Няма да ровим в костите на умрелите", образно поясни той.

Сегашният закон не позволява проверката за принадлежност за хора, които не са заемали публични постове след 1991 година. Забранява се разсекретяването на досиета и на тези, които все още работят или са работили след 1991 г. в съвременните служби за сигурност. Не подлежат на проверка и лицата родени след 16 юли 1973 година. 

Лидерът на ГЕРБ бе подложен на множество критики след решението си да номинира бившия сътрудник и агент на ДС Божидар Димитров за министър без портфейл за българите в чужбина. Преди изборите ГЕРБ взе решение да махне от листите си всички кандидат- депутати с принадлежност към репресивния апарат на комунистическия режим. Малко след това стана ясно, че това решение не важи за кандидатите, които са работили в следствието преди 1989 г. и за Божидар Димитров.

"Не се притеснявам от номинирането на Божидар Димитров за министър и не ме интересува мнението на други партии по този въпрос. Свикнал съм им на номерата на сините от работата в кметството. Надявам се да не ги правят сега. Да се коментира министър без портфейл е несериозно", коментира бъдещият премиер. Той добави, че решението за номинацията е негово и той ще понесе пълната отговорност.

Преди ден от Синята коалиция поискаха поименно гласуване за министрите от кабинета на ГЕРБ и заявиха, че не биха подкрепили кандидатурата на Божидар Димитров. От РЗС и "Атака" обаче декларираха безусловна подкрепа за правителството на Борисов.

Бъдещият премиер определи атаките срещу Божидар Димитров като "жалки" и "жълти" и предположи, че Мартин Димитров и Синята коалиция ще разберат грешката си: "Аз съм работил в опозиция на сините в София 4 години. Свикнал съм на това и на номерцата им. Надявам се, че няма да го правят повече. Повече разчитам на Мартин Димитров да се еманципира и да не тръгне по същия път. Ако искат."

Зад Божидар Димитров стои вотът на избирателите в Бургас, и той е събрал много по-голяма подкрепа от тази, която имат от Синята коалиция, припомни Борисов.

Той смята да разсекрети всички досиета, за да може всеки да прочете кой какво е правил. "Вадим какво правил Божидар Димитров, преценяваме и действаме. Досиетата и агентурата са опасни, когато са тайни - както бяха при СДС. Божидар Димитров е три години с мен. Всички знаят. Оттук нататък оставям на техния морал, разбиране, каквото искат и така да постъпят", заяви още лидерът на ГЕРБ.

Споделяне

Още от България