Борисов обиколи Южна България в онлайн риалити

Борисов обиколи Южна България в онлайн риалити

Седем часа политическо онлайн риалити предложи дни преди евроизборите Бойко Борисов, разчупвайки вялата кампания. Той обиколи в понеделник Южна България заедно с вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

Спря се в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Поморие, Бургас, Болярово. Чакаха го деца, строители, жени, симпатизанти, областни управители, кметове от различни политически сили – БСП, ГЕРБ, Зелената партия, независими и дори бивш президент.

Ряза ленти на разширение на нов завод за авточасти в Пазарджик. Направи първа копка на околовръстното на Пазарджик и на обхода на Поморие. Обеща пари за локалните платна и осветлението на "най-натоварения път с най-много смъртни случаи" Пловдив – Асеновград и за околовръстно при Скобелева майка на Пловдив. И още пари за рехабилитацията на пътя до Кърджали. Провери напредъка на строящата се спортна зала в Бургас и на разширението край Болярово на газопреносната ни мрежа от границата с Турция до Сърбия.

Получи "чест и почитания", както се изрази строител в Болярово. Жени, попрехвърлили средната възраст, представени от кмета на Пазарджик като "моите абитуриентки" му благодариха за всичко, което е направил. Казаха, че много се радват да го видят на живо. "На живо по-хубаво, че иначе на умрело не е хубаво", отбеляза шеговито Борисов и добави: "Много сте се изрусили всички". "Ами да, заслужавате", отговориха му те. "Руский человек" – му каза жена и поиска да се снима с него. Борисов не отказа.

Отпрати обаче малките футболисти в Пазарджик, за да не го обвинят в предизборна агитация, че това може да му създаде проблем. Попита строители колко им е заплатата и дали им стига. "Аз и моята искам да я вдигнат, но не дават", пробва шега Борисов. Попита и строител в Болярово дали на 26-ти ще ходи да гласува. Разбира се, му отговори той.

"Сиреч, докато другите бърборят какво трябва да стане, ние го вкарваме в експлоатация", отбелязва премиерът при проверката на разширението на газопреносната мрежа, където беше последната спирка на обиколката му. 

"Задачата е изпълнена"

През цялата обиколка Борисов демонстрира кой разпределя парите в държавата.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов първи поиска. Той му показа моста, чието строителство спря веднага след старта, заради размножаването на жабките, и му разясни в каква хубава част на града ще се превърне цялото това пространство с една нова спортна зала. За финал го отведе при строителите от "Еко Хидро", които изпълняват почти всичко в града, а сега са започнали и околовръстното на Пазарджик. Тодор Попов поиска пари за нова спортна зала и околовръстния път на града, който безспорно е нужен. За залата Борисов нищо не каза, но за пътя обеща.

"Как си се избарал днеска" – с тези думи Борисов се обърна към областния управител на Пловдив Здравко Димитров – Чико, с когото не крие, че са близки приятели. "Задачата е изпълнена", отговори му той, но не стана ясно коя точно.

Пред Борисов бяха строени всички кметове – на Пловдив (ГЕРБ), на Асеновград (БСП), на Куклен (Зелената партия), на Родопи (БСП). "Елате тука, не се крийте", подкани ги Борисов. Обеща пари да се направят локали на пътя Асеновград – Пловдив и осветление на околовръстното. После се почва ремонт на пътя Асеновград – Кърджали за 33 млн. лв. Ще се прави и околовръстно на Пловдив, за да се изведе тежкият трафик.

"Добре, че като кмет направих Южната, Северната и Западната дъга на София, че не ми се мисли какво щеше да стане сега", отбеляза Борисов.

"Ето това ми е най-драго, на гола поляна и ... След 10, 15 години може да я кръстят Митко Николов (кметът на Бургас – бел. ред.). Шегувам се", каза видимо доволен Борисов при инспекцията на спортната зала в Бургас, която се строи от години.

А Димитър Николов поиска 2 млн. лв. за филхармонията. "Без филхармония не върви. Всичко, което кажеш, накрая трябва да го завършиш с култура", отбеляза Борисов. Обясни, че тази заръка му е от бившия културен министър Вежди Рашидов. "Така че - 2 млн. лв. за филхармонията", нареди Борисов на Горанов.

Ковчежникът и център нападателят

И докато Борисов щедро общаваше милиони, финансовият министър Владислав Горанов поиска по-бързо въвеждане на тол системата за платено преминаване по пътищата и по-високи местни данъци, за да има инфраструктура.

"Затова не трябва да отлагате тола. Като минават евтино през България ще им е готино. През България минават за 10 евро. В коя друга държава минават за 10 евро с тир, ако може да ми кажете", попита Владислав Горанов по повод исканите пари да се оправи пътят през Рижкия проход.

"И в режима на местните данъци имаме много да наваксваме", каза още Горанов по повод думите на Томислав Дончев, че имаме много да наваксваме по отношение на кръговите кръстовища в градовете. "Не може 10 лв. да плащаш и да чакаш инфраструктура. Няма как да стане", отбеляза Горанов.

От време на време Борисов питаше Томислав Дончев дали му харесва това, което вижда. "Харесва ми", отговаряше му лаконично Дончев. "Имах си аз да кажеш, че не ти харесва", отбеляза Борисов.

"Имам много силен център нападател – Дончев. Да ви го дадем. Аз съм скъп трансфер, не може да си го позволите още", каза Борисов в Бургас, докато местните се оплакваха, че нямат отбор А група.

Балкански поток

Докато другите говорят за диверсификация, ние я правим, заяви Борисов накрая на обиколката – при инспекция на строежа на 11-километровото трасе за връзка на сегашната точка за доставка на газ на българо-турската граница н нова компресорна станция за приемане на газа по бъдещия "Турски поток". "Цялото трасе е за 18 млрд. куб. метра газ. Това е Балкански поток. В сряда ще направим същото и с Гърция - там е от 3 до 5 млрд. куб м. И с нашите находища - Хан Аспарух и Силистар - имаме пълна диверсификация", декларира премиерът.

"Създаваме условия и за американски втечнен газ, и за руски газ. Ние си построяваме в момента газовите магистрали. Паралелно с дипломацията и усилено строим“, добави още министър-председателят. Това трасе и компресорната станция, която по думите на Борисов ще е американска, струват 75 млн. лв. – изцяло инвестиция на "Булгартрансгаз“. Предвижда се те да влязат в експлоатация през октомври 2019 г. Ти, както и нареченият от Борисов Балкански поток" са част от концепцията на правителството му за изграждане на газов хъб "Балкан" у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?