Борисов обмисля разхлабване на мерките, за да не психясат хората (видео)

Премерът иска извънредното положение да бъде отменено преди 13 май

Борисов обмисля разхлабване на мерките, за да не психясат хората (видео)

Премиерът Бойко Борисов е възложил на оперативния щаб да обмислят разхлабване на мерките срещу коронавируса. Първата ще бъде отваряне на парковете за разходки на деца. Той наредил да се анализира дали, ако се разреши пътуването за събота и неделя и отварянето на малки хотели и къщи за гости, това е риск, който може да бъде преглътнат.

При съботната си обиколка по новостроящата си магистрала "Хемус" край Шумен Борисов призна, че пътуването около Великден не е довело до фаталните резултати, които правителството и щабът очаквали. Той все пак нарече неизпълнението на препоръките "неразумно", но обясни, че дори и при излизане на магистралата, хората са в колите си е рискът от заразяване не е толкова голям. Освен това явно повечето пътуващи са стояли затворени и по местата, където са отишли, отчете премиерът.

Борисов даде да се разбере, че време да се помисли за разхлабване, "защото на всеки му омръзва, да не психясват хората".

Не беше чак толкова фатално

Първата стъпка ще е отваряне на паркове за разходки с деца, стана ясно от думите на премиера. И това е под условие, в зависимост от ръста в броя на заболелите. Според Борисов родители ще могат да извеждат децата си по определен марушрут, например от входа до изхода.

"С указателни табели, с доброволци, които да не позволяват струпване. Да мине семейството, да се разходи, детето да се изтича", обясни премиерът.

Той е поискал и анализ дали, ако семейство се "премести" на вилата си може да разнесе заразата сред много хора.

"Така изолирани, както са в Шумен примерно, да се изолират в друго място за петък, събота и неделя. Може би тези, които недисциплинирано напуснаха градовете, обаче спазиха другите мерки – отивайки на дадените места, тук-таме само, до магазина и обратно в къщата. Всичко това имаме ли го като анализ, има ли риск, достатъчно малък, за да го преглътнем, това са все неща, които мислим в следващите дни и седмици да отпускаме", обясни Борисов.

Всичко това предстои да се обмисля в следващите дни. Според него мерките трябва да се отпускат с разум и дисциплина. Идеята е "пазейки се, да си облекчим ежедневието".

"Имаше екскурзия недисциплинрана. Това е лошо, неправилно, но резултатите от него не са такива фатални, какъвто беше нашият страх. Обяснението е, че те отивайки на тези места, там не са се движили, а са останали затворени и карантинирани по този начин", каза Борисов.

Въпреки това правителството не се поколеба да блокира София за няколко дни по великденските празници.

Към момента се мисли за малки хотели и къщи за гости. Правителството обаче не смее да разреши работата на ресторантите.

Юристите мислят

Освен за разхлабване на мерките, премиерът е разпоредил на юристите да мислят и как да се запазят правомощията на някои институции, без да се налага държавата да е в извънредно положение.

"Даже искам и по-рано да го махнем извънредното положение. Да остане само закон, който да позволява на здравния министър да задължава за маските, за банките да могат кредитите да продължат да не се изплащат в тея срокове, които сме казали", обясни премиерът.

Според него правителството не се е възползвало от големи правомощия въпреки че има закон за извънредното положение. Той посочи, че движението в градовете не е ограничавано, не е слаган и вечерен час. Има само КПП-та.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?