Борисов обсъди азерски доставки за газовия хъб

Борисов обсъди азерски доставки за газовия хъб

Възможността Азербайджан да доставя природен газ за търговия през планирания от България хъб "Балкан" в допълнение към вече договорените с "Булгаргаз" 1 млрд. куб. м годишно от 2020 г., е обсъдил премиерът Бойко Борисов с азерския президент Илхам Алиев, съобщи правителствената пресслужба в четвъртък. Двамата са разговаряли в рамките на Седмия глобален бакински форум, провеждащ се в Баку.

Борисов е отчел стратегическото енергийно партньорство между двете страни и посочил Азербайджан като един от основните източници на газ за регионалния газов разпределителен център "Балкан", за чието изграждане в края на януари българският газов оператор "Булгартрансгаз" взе инвестиционно решение. Хъбът ще се реализира като част от проекта на държавната компания за разширяване на  газопреносната ѝ мрежа, включваща минаването на "Турски поток" през българка територия и газова борса, която да поеме търговията на част от внасяните от "Газпром" у нас през Турция  количества синьо гориво. 

"Миналата година стартира предпроектно проучване на проекта за изграждане на газоразпределителен център "Балкан", съфинансирано от Европейския съюз. Очакваме през тази година в София да бъдат представени окончателните резултатите от това проучване, които са изключително позитивни", казал Борисов на Алиев. В съобщението на Министерски съвет не се посочва дали са обсъдени конкретни количества газ за хъба и каква е била реакцията на азерския президент.

Борисов е информирал Алиев за това, че се планира до средата на 2019 г. да започне строежът на газовата връзка на страната ни с Гърция, по която реално ще се внася договореният от "Булгаргаз" 1 млрд. куб. газ годишно от 2020 г. По думите на българския премиер плановете са газовата връзка да заработи в синергия с пуска на Трансадриатическия газопровод (TAP/ТАП), който е част от Южния газов коридор за транспорт на азерски газ от Каспийско море до Западна Европа.

България очаква до средата на годината да се изяснят всички технически въпроси между ТАП и българо-гърцката газова връзка, за което ще България ще разчита и на подкрепата на азербайджанската страна, казал Борисов.

"На практика след 2020 г. азербайджанският природен газ от находището "Шах Дениз ІІ" ще задоволява около 25%-30% от потреблението на природен газ в България, което е сериозен дял и ще повиши значително енергийната сигурност на страната ни“, посочва българският министър-председател.

Той заявил още, че очаква тази година азерската петролната компания СОКАР да започне инвестиции в газоразпределителната система на България в населените места - с две цели  – чистота на въздуха и конкурентоспособност.

"През 2019 и 2020 г. можем да завършим това, което години наред договаряхме", казва българският министър-председател и добавя, че България разглежда Азербайджан като важен източник за диверсификация на доставките на природен газ, с цел повишаване на енергийната сигурност на страната ни и в региона на Югоизточна и Централна Европа.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев благодарил на Борисов за участието му в Седмия глобален бакински форум и казал, че миналогодишната визита на българския министър-председател в Баку е дала добър импулс на двустранните отношения. "Имаме добър потенциал в политическото сътрудничество, често се срещаме, винаги се подкрепяме едни други", казал Алиев в началото на срещата.

Той посочил още, че се приближава заключителния стадий на проекта за Южния газов коридор и подчертал, че България винаги е подкрепяла връзките на Азербайджан с Европейския съюз и благодарил за личния принос на Борисов за добрите отношения между страните ни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?