Борисов обсъди "Белене", пътища и полети с китайския строител на умен град край София

Редица проекти в областта на транспорта и ядрената енергетика обсъди премиерът Бойко Борисов с  китайския инвеститор в строежа на умен град край София, стана ясно от съобщения на правителствената пресслужба и на икономическото ведомство в петък.

От Министерския съвет съобщиха за среща с неназовани представители на китайския бизнес в Бургас, на която Борисов и кметът на града Димитър Николов представили напредъка по реализацията на автомагистрала "Черно море", обсъдена била темата за инвестиция в АЕЦ "Белене" и Борисов обяснил колко ще е добре да има директни полети от Китай до Бургас.

Часове по-късно от икономическото ведомство обявиха, че "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед” ЕАД, зад която стои китайския милиардер, е получила удължаване сд ве години на срока за реализацията на проекта за строеж на развлекателен център край София за 1.6 млрд. лв., определен като умен град. Сравнения между изпратените от двата пресцентъра снимки сочат, че става дума за едни и същи участници в двете срещи. Участници в разговорите потвърдиха, че това е така.

По време на посещението на китайците в Бургас Борисов е обяснил, че правителството напредва с много с реализацията на магистрала "Черно море", независимо че реално дори не е извършено предпроектно проучване за рентабилността на такава магистрала. За концесионирането на бъдещото трасе се говори от години и вече бе предлагано от Борисов и на катарски компании през 2012 г., но проектът не им се стори интересен. През ноември 2015 г. по време на форум в китайския град Суджоу Борисов и тогавашният регионален министър Лиляна Павлова обявиха, че има интерес от местни инвеститори към "Черно море". Сега – близо две години по-късно, проектът и евентуалното му концесиониране отново се обсъжда с китайска фирма, която ще строи край софийските села Мусачево и Равно поле увеселителен парк с най-нови технологии. 

"Искахме да видят трасето и кметът да представи и своите инвестиционни проекти“, посочва Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. Той допълнил, че китайците проявили интерес и към пристанищните зони. Обсъдена била и темата за инвестиции в АЕЦ "Белене“, като това е поредният китайски инвеститор ухажван за прекратения проект за строежа на втората ядрена централа у нас. Докато преди канените за участие в атомния проект компании  поне бяха представители на ядрения бизнес, сегашната компания е очевидно инвеститорски фонд.

Борисов изтъкнал пред китайските гости също така, че за региона би било добре, ако има директни полети от Китай до Бургас, които да се извършват не само в рамките на туристическия сезон. Също остава неясно защо тази тема е дискутирана с представителите на китайския инвеститор в "България Дивелопмънт Холдингс Лимитед" ЕАД, както и защо премиерът е обяснил, че през август ще започне работата по обхода на Ахелой и  че следващата година най-важните отсечки ще бъдат готови и ще се облекчи трафикът.

Часове по-късно, вече в София, част от участниците в срещата в Бургас са разпознаваеми като лица от снимките за среща с министъра на икономиката Емил Караниколов. Те са получили удължаване с две години на сертификата за първокласен инвеститор за проекта им "Ваканционно-развлекателен комплекс Св. София“, чиято реализация се забави.

"За нас вие сте приоритетен инвеститор, ще се радвам да приключим този проект и да започнем реализацията на нов. Благодаря Ви, че сте тук и ще инвестирате в България“, заяви Караниколов, цитиран от пресцентъра си.

Китайците смятат да вдигнат у нас един от най-големите туристически и развлекателни комплекси в Европа, включващ хотели, конферентни зали, изложбени зали, закрит воден басейн, зелени площи, търговски мол и др. Инвестицията е за 1.625 млрд. лв. и предвижда създаването на 1850 работни места, което трябва да стане факт точно след две години.

Зад инвеститора в умния град край София https://www.mediapool.bg/kitai-shte-stroi-krai-sofiya-parviya-umen-grad-v-evropa-news267548.html стои китайският милиардер Стиван Ло. Проектът беше анонсиран като най-големия увеселителен закрит воден парк в света с инвестиции от 1.5 млрд. евро и амбиция да бъде реализиран за четири години, но три години по-късно още е на фаза изкупуване на земята за реализацията му.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес