Борисов обсъди енергийни проекти с Ердоган, Алиев, Вучич и Рама

Борисов обсъди енергийни проекти с Ердоган, Алиев, Вучич и Рама

Премиерът представи на Световния петролен конгрес в Истанбул проекта за европейски газов хъб "Балкан"

Министър-председателят Бойко Борисов участва в работна среща с президентите на Турция - Реджеп Тайип Ердоган, на Азербайджан - Илхам Алиев, на Сърбия - Александър Вучич и с премиера на Албания Еди Рама, посветена на енергийните проекти в региона, съобщи пресслужбата на Министерския съвет в понеделник.

Срещата се състоя в рамките на провеждащия се в Истанбул 22-и Световен петролен конгрес.

В изказването си пред форума Борисов подчертал значението на развитието на газовата инфраструктура за диверсифициране на източниците и маршрутите на енергийните доставки и представил проекта за европейски газов хъб "Балкан".

По-късно Борисов се срещна и турския премиер Бинали Йълдъръм.

Те се обединиха около обща позиция, че е необходимо развитието на газопреносна инфраструктура, която да обхваща повече държави на Балканите и в Европа, за да се гарантира по-голяма енергийна сигурност на континента.

Борисов отбеляза, че голяма стъпка напред в това отношение би имало изграждането на междусистемна газова връзка между България и Турция. Той подчерта и подкрепата на българската страна за развитието на Южния газов коридор. "Една от страните с ключова роля за изграждането му е именно Турция. Ние заявяваме нашата подкрепа и много активно ще работим за неговото осъществяване", каза Бойко Борисов.

Конгресът в Истанбул ще продължи до 13 юли под мотото "Мостове към нашето енергийно бъдеще". Присъстват над 5000 делегати от петролните гиганти на света. Проявата се провежда в конгресния център "Лютфи Кърдар".

Световният петролен конгрес се организира от Световния петролен съвет към ООН съвместно с турското министерство на енергетиката и природните ресурси, ръководено от министър Берат Албайрак. Сред участниците е и държавният секретар на Съединените американски щати Рекс Тилърсън.

В програмата са застъпени теми, отнасящи се до развитието на енергийната индустрия и проблемите, свързани с нейното социално, икономическо и екологическо въздействие.

Анкара иска да стане лидер по съхранение на газ в региона

Турция има намерение да се превърне в лидер по съхранение на газ в региона, достигайки обем от 1 млрд. куб. м след започване на работа на хранилището Тузгьол, заяви по време на конгреса турският министър на енергетиката Берат Албайрак.

„С въвеждането му (на газовото хранилище под езерото Туз) в действие нашите мощности ще се увеличат четири пъти – до 1 млрд. куб. м природен газ и можем да станем номер едно по отношение на съхранение на газ в региона“, каза той.

По-рано беше съобщено, че Русия и Турция могат да създадат обща компания за съхранение на газ от газопровода „Турски поток“. На 7 май руската „Газпром“ започна строителството на морския участък на проекта, който ще минава по дъното на Черно море и ще излиза в европейската част на Турция, продължавайки към Гърция. Дължината на морската му част е около 910 км, а сухопътната – 180 км.

Първата линия на газопровода ще доставя газ за турския пазар, а втората – за страните от Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка линия е от около 15,75 млрд. куб м газ годишно. Общата сума за строителството на четирите участъка се оценява на 11,4 млрд. евро.

Министър-председателят Бойко Борисов участва в работна среща с президентите на Турция Реджеп Ердоган, на Азербайджан Илхам Алиев, на Сърбия Александър Вучич и с премиера на Албания Еди Рама.

Турция ще издаде до края на годината всички разрешителни за АЕЦ "Аккую"

Турция ще издаде всички разрешителни за строителство на АЕЦ "Аккую" до края на 2017 г., а изграждането на съоръженията може да започне през 2018 г. Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС, след среща с турския си колега Берат Албайрак на Световния петролен конгрес в Истанбул.

По думите му Турция в най-скоро време ще определи точката за излизане на сушата на газопровода "Турски поток".

Новак определи като "откровен саботаж" действията на Европейската комисия спрямо проекта "Северен поток 2" заради намесата в търговски преговори.

Както бе съобщено по-рано ЕК е подготвила проекти за мандат за водене на преговори с Русия за газопровода, който трябва да доставя руски газ до Германия по дъното на Балтийско море. Според един от документите до мощностите на съоръжението трябва да бъдат допуснати и други руски компании освен Газпром.

"Виждаме откровен саботаж срещу икономически обосновани и привлекателни за потребителите инфраструктурни проекти като "Северен поток 2". Намеса в търговските отношения на компаниите", каза Новак.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?