Борисов обсъди газовия хъб с руския си колега Медведев

Борисов и Медведев разговаряха в рамкитена срещата АСЕМ, сн. МС

Възможностите за реализацията на проекта за изграждане на газов хъб край Варна и привличането на суровина за захранването му са обсъдили премиерите на България и Русия Бойко Борисов и Дмитрий Медведев. Двамата са разговаряли в рамките на 12-ата среща на върха Азия - Европа (АСЕМ), чийто домакин тази година бе Евросъюзът в Брюксел. Другата дискутирана тема, освен енергийното сътрудничество, е била посещенията на руски туристи у нас, съобщиха от правителствената пресслужба в петък.

"Обменихме мнения за възможностите на нашия газов хъб "Балкан“, където да привлечем газ и от терминала в Гърция, и от Черно море. Започва и трети сондаж в блок "Хан Аспарух“ (където проучвания за нефт и газ извършва консорциум между френската "Тотал", австрийската ОМВ и испанската "Репсол" – б.ред.). Ще имаме възможности от много посоки да постъпва газ в газовия хъб“, заявил българският премиер, цитиран от пресслужбата си.

Предпроектното проучване за необходимостта от този газоразпределителен център, неговия капацитет и възможни доставки за захранване, потенциалните пазари, рентабилността и цената му още не е напълно готово. Това изследване, финансирано от ЕС с почти 1 млн. евро, се очаква да стане до края на годината, но междинните резултатите от финансово-икономическите анализи вече бяха представени от българския газов оператор "Булгартрансгаз" пред представителите на Европейската комисия в края на юни и пред шефката на руската "Газпром Експорт" и зам.-шефа на "Газпром" на необявена среща преди три седмици.

Бойко Борисов и Дмитрий Медведев са отчели и ръст на руските туристи в страната ни тази година, макар че всъщност статистическите данни сочат спад на посещенията от Русия с над 8 процента през летния сезон спрямо миналата година.

"Вече се върнаха руските туристи в България. Предстои работа на смесената комисия през октомври в Москва“, казал обаче българският премиер.

Двамата правителствени ръководители изразили също така задоволство и от активизиране на двустранното партньорство през последните години в търговско-икономическата сфера.

Споделяне

Още от Бизнес