Борисов обсъди с турския посланик предстоящата среща ЕС-Турция

Борисов обсъди с турския посланик предстоящата среща ЕС-Турция

Премиерът Бойко Борисов се е срещнал с посланика на Турция Хасан Улусой, съобщиха във вторник от правителствената пресслужба. 

По време на разговора Улусой е поздравил българския премиер с поемането на ротационното председателство на Съвета на ЕС и изразил очакване, че това ще бъде успешен период не само за страната ни, но и за цяла Европа.

Двамата са единодушни, че диалогът между държавите-членки на ЕС и Турция трябва да бъде нормализиран в контекста на разбирателство и разумни решения, се посочва в съобщението.
Премиерът Борисов и посланик Улусой са обсъдили и подготовката и организацията на предстоящата среща между ръководителите на водещите европейски институции и Турция. 

На срещата е било дискутирано и продължаващото сътрудничество и партньорство между България и Турция в областта на културата. Възстановяването на духовни сгради на територията на двете страни беше заявено още при срещата на премиера Борисов с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 7 януари в Истанбул, когато двамата откриха реставрирания български храм "Свети Стефан", се отбелязва в съобщението.

Борисов и посланикът на Турция са обобщили на срещата си, че България и Турция ще продължат да поддържат активно двустранно сътрудничество, защото освен непосредствен наш съсед, турската държава е и важен партньор в областта на миграцията, борбата с тероризма, земеделието и енергетиката. 

Споделяне

Още от България