Борисов обсъдил с Кристалина Георгиева сътрудничеството с МВФ

Бойко Борисов и Кристалина Георгиева по време на срещата им в неделя, сн. БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с управляващия директор и председател на Изпълнителния съвет на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Основен акцент в разговора им в Министерския съвет бил сътрудничеството на България с международната организация и възможностите то да се развива с оглед приоритетите на Кристалина Георгиева като ръководител на МВФ. В срещата участвал и министърът на финансите Владислав Горанов, информира правителствената пресслужба.

Министър-председателят Бойко Борисов изтъкнал разумната фискална политика, която България води и която е отчетена от международните кредитни агенции. Премиерът е посочил, че българската икономика продължава да се развива устойчиво, без да натрупва макроикономически дисбаланси и че страната ни има стабилен напредък по присъединяването към ERM II.

От своя страна Кристалина Георгиева е поздравила правителството за постиженията в областта на фискалната политика и отбелязала, че това е добър стимул за реализацията на набелязаните от кабинета управленски приоритети.

На срещата били обсъдени предизвикателствата пред глобалното икономическо развитие. Премиерът Борисов и Кристалина Георгиева се обединили около разбирането, че осигуряването на по-силен и устойчив растеж следва да продължи да бъде водещ принцип в икономическите политики в световен мащаб.

В рамките на разговора премиерът Борисов подчертал, че изборът на Кристалина Георгиева начело на МВФ през септември миналата година е голямо постижение за България.

Министър-председателят е пожелал успех на Георгиева на отговорната ѝ позиция, като изразил увереност, че професионалните ѝ успехи за развитието на МВФ ще имат позитивно отражение и за авторитета нашата страна в международен план.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?