Социалистите обявиха провала на "политиката на дюнерите"

Борисов обвини БСП, че обиждат Хизбула на терористи

Премиерът обясни, че Станишев се поддал на натиска на САЩ да не подпише за АЕЦ "Белене"

Борисов обвини БСП, че обиждат Хизбула на терористи

"Не сме си изсмукали информацията за атентата в Бургас от пръстите", заяви премиерът Бойко Борисов в парламента и отхвърли критиките на БСП, че с обявяването на Хизбула като отговора за смъртта на петима израелски туристи и българския им шофьор е вкарало България в реална опасност от терористични актове. Борисов отговаря в петък на парламентарен въпрос на депутата от БСП Антон Кутев, който обяви, че "политиката на дюнерите не ни спаси от терористични актове".

"Защо вие обиждате Хизбула? Защото, ако вие считате, че това е организация, която ще ни отговори с терористичен акт, защото сме посочили, това би било тежка обида за тях. Ако вие се страхувате от терористичен акт, това означава, че тази организация има тези възможности и аз на тяхно място, щях да реагирам много остро", заяви премиерът и призова "да бъдем единни по някои теми".

Не стана ясно смята ли министър-председателят, че Хизбула е терористична организация, за каквато е призната от САЩ и Израел, които настоятелно призовават и ЕС да я сложи в "черния" списък.

Това е първо официално изявление на министър-председателя по повод официалното съобщеното на 5 февруари от вътрешния министър Цветан Цветанов "обосновано предположение", че военизираното крило на проиранската групировка Хизбула стои зад бомбения взрив на летище Сарафово през юли миналата година. Веднага след това опозицията настоя да чуе становището на Борисов, но това не се случи до парламентарния контрол този петък.

Кутев отново повтори, че посочването на Хизбула е станало под "очевидния" външен натиск на САЩ и Израел. Премиерът отхвърли това твърдение и каза, че всъщност лидерът на БСП се е поддал на американски натиск, като не е подписал за АЕЦ "Белене".

Борисов каза ,че по време на срещата си с американския президент Барак Обама през декември е потвърдил интереса ни в проекта "Набуко”, двамата се съгласили, че оперативното сътрудничество в борбата срещу престъпността е изключително важно, а Обама определи България като стабилен партньор.
 
"Действително, може би някога е имало натиск и вие съдите по себе си, защото, действително, след посещението на колегата Станишев в Съединените щати, той не е подписал "Белене". И всички вие прекрасно го знаете в ляво, за което аз му благодаря и много пъти съм му благодарил", заяви Борисов.

Според Кутев предварителното обявяване на резултатите от разследването "е проблем, защото вие не завършихте както трябваше навреме това разследване".

Борисов отвърна, че Цветанов е казал това, което "прокуратурата му беше разрешила, че може да изнесе". Това твърдение обаче вече бе опровергано, след като от държавното обвинение обявиха неофициално, че не са давали разрешение на Цветанов. Малко по-късно Бойко Борисов съобщи, че той лично е позволил да се съобщи за Хизбула.

"Аз не мога да разбера, защо след като председателят на Европейския парламент Мартин Шулц излезе и похвали разследването и правителството на България, след като Съединените щати, Великобритания и много други, Германия, Израел, Гърция, Италия и толкова единодушно определиха разследването като добро и поздравиха българските разследващи институции и прокуратура, за вас това е лошо?", запита Борисов.

Антон Кутев пита премиера за приоритетите на страната в отношенията с евроатлантическите партньори и как ги спазваме.

"Вашият министър на външните работи ясно заяви, че ако ударят Израел, това ще означава, че удрят България. Това на кой външнополитически приоритет отговаря това ? Това е самоубийствена политика, некомпетентност от висш ранг. За мен това е годно за учебниците по дипломация като абсолютно неподходяща", коментира Кутев.

Малко по-рано вицепремиерът Цветан Цветанов обясни, че единият идентифициран заподозрян за атентата в Бургас е влязъл в България с влак от Варшава, а друг е влязъл пеша. Според информация на българското разследване двамата били студенти в Ливан. Бейрут обаче неофициално каза, че няма данни двамата да са влизали легално в страната.

"Имаме много информация...Учили са по съответни специалности, които предлага съответният университет. Единият от тях е за инженер", каза Цветанов пред ТВ7.

Той "много се гордее с това, което направиха колегите с денонощна работа".

"Ако приемем, че е имало някакъв натиск, щяхме да обявим тази информация много по-рано. Само че ние тогава нямахме тази налична информация, която да даде възможност да направим това обосновано предположение", каза още Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?